Кметът на Силистра: Имаме лавина от обжалвания за санкционирани проекти на предходното управление

14099
Кметът на Силистра: Имаме лавина от обжалвания за санкционирани проекти на предходното управление
Снимка: Община Силистра

Александър Сабанов е кмет на Силистра от ноември месец 2023 г. Бакалавър е по „Маркетинг“ в УНСС, магистър по „Корпоративен маркетинг“ от Икономическия университет във Варна, магистър по „Корпоративен PR“ от ВСУ – Варна. Бил е управител на две фирми преди да влезе в политиката. Бил е общински съветник, председател на ОбС – Силистра, народен представител в периода 2017-2021 г. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за състоянието, в което намира общината, за приоритетите, плановете, изпитанията, пред които е изправен.   

Г-н Сабанов, като нов кмет на Силистра какви бяха първите предизвикателства в управлението ви?

Първото най-голямо предизвикателство беше т. нар. мокър сняг, който събори над 300 дървета в Силистра и общината, прекъсна тока на почти всички населени места. Още от първите ми дни трябваше да се справя с тази криза. Все пак в рамките на два дена успяхме да почистим и електричеството беше пуснато благодарение, разбира се, на групите на "Енерго Про" и "ЕРП Север". Това беше най-ударно, което ми дойде още в началото на мандата. Иначе - дупките в бюджета, безобразното отношение на предходното управление към всички общински предприятия, в това число и към чистотата, към проектите, за които се оказа, че нямаме нито един проект за кандидатстване за финансиране от държавния бюджет през 2024. В много тежко положение заварихме община Силистра и още се борим с това предизвикателство.

Всъщност с кои публично поети ангажименти успяхте да спечелите доверието и симпатията на болшинството ваши съграждани?

Ангажирах се основно с чистотата, тъй като градът беше затънал в мизерия. Резултатът вече се вижда. След като сменихме директора на общинското предприятие „Синева“. Градът вече е по-чист, казаните се изхвърлят редовно, няма натрупани боклуци около тях. Това е, което трябва да се дава като услуга на гражданите, за която те си плащат. Обещанията са много - прозрачност най-вече. Всички конкурси се обявяват в страницата на общината, на общинския съвет, на местни сайтове, за да могат повече хора да виждат какво се случва и какво ще се случва. Също така заинтересованите лица, които искат да участват в търгове, конкурси и обществени поръчки, да имат по-добър достъп до тях.

Във финансово отношение каква община заварихте?

С близо 8 млн. лв. задължения. Кредити имаме, неразплатени задължения - също. Много са нещата, които са започнати и недовършени. Училища, стадиони, салони - започнати, взети едни пари, направено донякъде, не стигат парите. Да не говорим за многото финансови корекции, които са ни наложени от управляващите органи по всякакви програми. Почти по всички програми, по които досега сме издали приключени проекти, се пишат финансови корекции, като най-малката е 15%. Тоест, още минимум 2,5 млн. лв. финансови корекции по проекти на предходното управление.

Обжалвате ли ги?

Разбира се, обжалваме ги. Имаме един голям проблем с общежитието "Младост", както и с училище "Отец Паисий", където имаме подписани договори, одобрени сме по програма "Образование", но заради някаква дребна закачка - не знам дали от министерството, или от Инспекция по труда. Заради 1500 лева акт от Инспекцията по труда, на предходното управление са отказали финансиране за 8 млн. лв. А сумата от 1500 лева е платена, доказали сме, че сме коректни, а вече сме и изчистени като санкционирани от системата на Инспекцията по труда. Въпреки това, програма "Образование" не отпуска тези пари, които сме спечелили и са важни за нас, тъй като общежитието „Младост“ е в окаяно състояние, а там живеят деца от селата. 

Имаше ли европейски проекти в риск – кои успяхте да завършите до края на миналата година, кои от тях останаха за довършване от предишния програмен период?

Почти всичко, които успяхме да хванем недовършено, успяхме да го довършим, с изключение на художествената галерия. За съжаление договорът с изпълнителя е трябвало да се прекрати още през май месец, но не е прекратен, аз го прекратих сега, през януари.

Защо, какво се е случило?

Не се изпълнява възложеното по проект от изпълнителя. Тези хора направиха покрива, но не могат да направят артистичните елементи върху покривната конструкция, а те са неразделна част от този архитектурен паметник. Авторският надзор е на архитекта, който е проектирал ремонта, защото галерията е паметник на културата. Тя е много сериозна сграда. Емблематична, дори емблема на Силистра. На герба на общината е изобразена част от художествената галерия. 

Какво следва сега?

В момента, в който видях, че те няма как да изпълнят заданието, моментално прекратих процедурата и възложих на фирма, която само с това се занимава. За съжаление тя е една-единствена в България. Тя пожела да работи с една силистренска фирма. Все още нямаме развитие по този проект, но се надяваме до края на годината да бъде изпълнен по начина, по който го е видял, предвидил и проектирал архитектът. Идеята, когато се прави такъв проект, е този архитектурен паметник да изглежда по начина, по който е изглеждал преди.

Най-вероятно това вече ще стане за сметка на общинския бюджет?

Да. Там загубихме едни 200 000 лева, защото не е превъзложено навреме на фирма, която може да го изпълни. Едни велоалеи имаме по трансгранично сътрудничество, за които имаме 25% финансова корекция. Обжалваме всичко, което дойде като санкция. Лавина от обжалвания правим въз основа на това, което ни се стоварва постфактум от проектите на предходното управление. Въпреки всичко, мисля че ще се справим. Ситуацията не е много розова, но аз бях наясно накъде отивам, знаех за какво се боря, зная какво искам да оправя в този град, в тази община.

Имате ли в програмата си инфраструктурен проект или мисия, която да ви е топ приоритет и ще преследвате неотлъчно през мандата си?

Те вече са заложени в бюджета. Театърът е също една емблематична сграда за Силистра, намиращ се точно срещу художествената галерия. Той не е ремонтиран откак е построен. Сега държавата, през бюджета за 2024 г., благодарение на министъра на финансите, осигури средства за неговия ремонт, а също и на младежкия дом. Две сгради, две места, на които обществеността много се радва, за съжаление и двете са в окаяно състояние. Театърът дори според нас е опасен, а младежкият дом е може би най-използваната сграда в цялата община. В нея се развиват редица младежки дейности. За двете очакваме подписване на договори с МРРБ, за да изберем изпълнители. Имаме готови, предадени проекти, имаме разрешителни за строеж.

Според данните от държавния бюджет на община Силистра са одобрени обекти и проекти за почти 50 млн. лв., имате и пътища сред тях?

Да, става дума за пътища, които не са пипани от години. ГЕРБ обещаваха на едно село Йорданово от може би 12 години, че ще асфалтират пътя, защото е в ужасно състояние, трудно се стига до там. Аз съм го заложил като проект. Надявам се и за там да подпишем с МРРБ и да преминем към избор на изпълнител и изграждане. Улица "Харалампи Джамджиев", която е най-основна за цялата промишлена зона. По-голямата част от града работи там, а по тези разбити улици е кошмар. Надявам се и този проблем да разрешим, за да ходят хората с желание на работа. В село Калипетрово, пак покрай промишлената зона, покрай кооперациите и фирмите, които работят в бившето ТКЗС, също очакваме финансиране, одобрено през държавния бюджет. В село Богорово има един път към Поп Кралево, който през зимата се използва за Варна - в ужасно състояние, също е финансиран. Надяваме се колкото се може по-скоро да се подпишат договорите с МРРБ, за да започнем изпълнението. Имаме няколко месеца всъщност. Заложил съм много и на проектирането. За целия град, за всички квартали проектираме благоустрояване - с паркова среда, с пейки, с нови кошове за сметосъбиране, със спортни съоръжения, с нови тротоари и асфалтиране. Мина конкурсът, до седмица ще обявим всички избрани изпълнители за проектирането както на пазара, така и на старата болница, която беше съборена. Всички читалища сме предвидили за саниране, ако има пари в бюджета за 2025 г. Старият басейн, новият стадион - също. Много са нещата, които правим. Надявам се догодина да продължи тази програма, която заложиха сегашното правителство, за даване на пари срещу разрешително за строеж, срещу СМР със стойности, за да е ясно за какво се дават пари. Не както досега - даваха някакви пари за нещо на инженеринг, а накрая нищо не се получаваше. Надявам се този път да се получат нещата така, както са ги замислили и със средствата, които правителството отпусна за общините, българите в по-малките населени места да разберат, че са в Европа. Според мен това е проблемът на нашето общество - твърде сме отдалечени от хубавите неща и толкова години нищо не се правеше в малките населени места. Хората не разбират какво значи да сме в Европа. Точно това трябва да им бъде показано - като им се направи една градинка, като им се асфалтира улицата, ще разберат, че наистина сме в Европа и сме европейци, не само на книга. До всеки човек трябва да достигне всяка европейска програма, каквато е идеята и смисълът им.

Със санирането в първия етап какво стана?

Имаме само 2 одобрени сгради от общо 8. Шест не са одобрени. В Силистра големите блокове не са толкова много. Както знаете, етажната собственост в България трудно се организира. Трудно се събират пари за обследване. Хората в трудоспособна възраст не са толкова много. В големите блокове собственици са предимно пенсионери. Те нямаха пари дори за обследването, да не говорим за 20-те процента съфинансиране, както се планира за втория етап. При нас има доста малки блокове, които отпадат от класирането, защото са с малко точки. Тази програма е добра за големите градове - София, Варна, Бургас, където има големи блокове. Там ще отидат големите пари, но в по-малките градове, включително малките областни центрове като Силистра нямаме толкова големи блокове, които да участват. При нас е по-ниско строителството.

Тоест, за втория етап не очаквате активност?

Не, абсурдно е. Извикахме хората още когато обявиха резултатите от първия етап и трябваше да се обсъди втория. Те едва са събрали пари за обследване на сградите. Абсурдно е да си мислим, че някой пенсионер може да извади 2-3 хиляди лева за саниране, а те ще са доста повече всъщност.     

Готвите ли се, кандидатствате ли за финансиране Плана за възстановяване и устойчивост?

Ние кандидатстваме за всяка мярка, която е отворена. Имаме готови проекти. На първия етап са ни одобрени интегрираните териториални инвестиции. Мисля, че ще продължим и ще успеем да спечелим всички обекти, които сме подали.

Как работите с местния парламент при липса на кметско мнозинство и толкова пъстър Общински съвет с представители на 10 партии и коалиции в него?

Председателят е избран от моята, така да кажа - група. Аз съм издигнат от инициативен комитет, а коалицията, която ме подкрепя от 4 избора вече, е "Гражданско единство" в местния парламент. С 2/3 беше избран председателят на Общинския съвет. А бюджетът ми е одобрен с пълно единство. Аз съм председател на бившия общински съвет и горе-долу поназнайвам как се случват нещата.

Тоест, досега нямате абсолютно никакъв проблем?

Да, без „против“ и „въздържали се“ е приет бюджетът ми, а това е показателно. 100% за.

Как успяхте?

С благ поглед и усмивка. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СИЛИСТРА:

ВиК - Силистра се присъедини към “Български ВиК холдинг” ЕАД

Автобус амфибия ще плава по Дунав

След решение на съда: Коригират изборните резултати в Силистра

Одобрени са два проекта на Историческия музей в Тутракан

Опече си работата: Когато снегът спре тока, идваш в енергото със скара (ВИДЕО)

Силистра си има нов кмет, ето кой е той

Мемориалният комплекс в Тутракан се разширява с 3D карта и възстановка на окопи (СНИМКИ)

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Силистра

Графити, музика и градски истории: Oткрихме Доброто в Силистра заедно със Загорка (ВИДЕО)

Доброто е в Силистра на 21 юли: Очаквайте специални изненади от Загорка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com