Възстановено е естественото състояние на брега на езерото Сребърна

8810
Възстановено е естественото състояние на брега на езерото Сребърна
Снимка: Thinkstock

Възстановено е естественото състояние на брега на езерото "Сребърна". Освен това са изпълнени дадените предписания от Регионална инспекция по околна среда - Русе и Басейнова дирекция "Дунавски район".

Това се казва в писмо до министъра на околната среда и водите Ивелина Василева от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Кореспонденцията е в отговор на запитване за предприетите мерки от страна на общината за ликвидиране на възможностите от замърсяване на езерото в Поддържан резерват "Сребърна", съобщиха от МОСВ.

Езерото Байкал е спаднало до критично ниво

Нивото на Байкалското езеро е спаднало до критичен минимум и учените се опасяват от екологическа катастрофа, предаде агенция ТАСС, цити...

Спряно е изтичането на води от попивните ями, съответно от канализационната мрежа на селото към езерото. С цел предотвратяване на всякаква опасност за водите и езерото "Сребърна" от общината са взети и решения за засилен контрол за нерегламентирано използване на канализационната мрежа, до момента на нейното довършване и въвеждане в редовна експлоатация, както и да се почистят, продълбочат и разширят попивните ями към каналните помпени станции.

Сформира се екип от независими експерти, който ще установи действителното състояние на канализационната мрежа, оборудването и съоръженията на помпените и пречиствателната станции. На основа на направените констатации да се състави подробна сметка за финансовите средства, необходими за довършване на проекта. Да се създаде организация за периодично почистване на попивните ями към помпените станции и да започнат разговори с лицензирани оператори, с които да се сключи договор за експлоатация и поддръжка на системата за пречистване на отпадните води на село Сребърна.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com