Собствениците на павилиони за цигари в Сливен готвят нови протести

34986
Собствениците на павилиони за цигари в Сливен готвят нови протести
Снимка: БГНЕС

Нови протести готвят собственици на павилиони за цигари Сливен, предаде "Фокус". На сесия на Общинския съвет кметът Кольо Милев отново внася предложение в града да бъдат отпуснати терени за павилиони на веригата „Лафка”.

В началото на годината заради протести, Общинският съвет отхвърли предложението като неизгодно. Собственици и наематели на обекти за продажба на печатни издания, тютюневи изделия и пакетирани стоки изпратиха жалба до Общинския съвет и до кмета на общината. В нея те се противят срещу разрешаване отдаването под наем на девет терена за поставяне на павилиони. Като причина се изтъква, че това съсипва малкия и среден бизнес от бранша.

Гонка с полицията в Сливен, задържани са контрабандни цигари

Две жени си спретнаха екшън с полицията в Сливен и се опитаха да избягат с автомобила си, в който превозвали над 10 000 къса контрабанд...

Според търговците 90% от новите павилиони ще бъдат поставени в непосредствена близост или пред търговски обекти, в които се продават същите тези стоки. Освен това осем от тези терени били концентрирани в централна градска част, където имало достатъчно обекти, които да покрият нуждите на населението в този район и които са данъкоплатци на община Сливен. Освен това в жалбата се подчертава, че условията са обявени така, че само определен голям инвеститор да се възползва от предложението.

„Колко сливенски фирми могат да си позволят да платят накуп наема за целия период, а именно десет години. Според нас тук става въпрос за корпоративни интереси и предпоставка за монопол, който ще съсипе малкия и среден бизнес от този бранш в града”, се казва в жалбата. Освен това, новият наемател щял да плаща в пъти по-малко, като месечният наем за всичките 9 павилиона бил 786.00 лв. а в същото време наемателите на павилиони, спечелени преди 4-5 години, заплащат няколко пъти по-високи наемни цени за по-малки терени.

Монополът, който ще се създаде с поставянето на тези девет павилиона, основно в централната градска част, ще предизвика финансови загуби и в последствие неизбежни фалити , ще доведе до съкращения и увеличаване на безработицата, предупреждават търговците. Това вече се случило в Нова Загора, където девет фирми фалирали и изпратили служителите си в Бюрото по труда. Според тях инвестицията от 5000 лв. в полза на Община Сливен за изграждането на детски и спортни площадки като сума е по-малка от данък печалба, който търговците всяка година плащали на общината и който остава в полза на Община Сливен.

Търговците настояват кметът Милев да оттегли предложението си да не създава предпоставки за цигарен монопол и да не предава интересите на Сливен и неговите жители. Търговците се надяват и че в случай, че кметът настоява, общинските съветници да се обявят за трети път срещу подобно неизгодно за града предложение.

Иззеха цигари без бандерол за 165 826 лева

Днес е пресечен канал за разпространение на акцизни стоки – цигари без бандерол, на територията на област Шумен и област Варна, с...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com