В Сливен започнаха честванията за Деня на народните будители

4662
В Сливен започнаха честванията за Деня на народните будители
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Завръщане към корените. Така могат да бъдат обобщени проявите, организирани от културните институции и родолюбивите организации на Сливен, в чест на 1 ноември - Деня на народните будители, предаде кореспондентът на Actualno.com.

В навечерието на празника най-старото сливенско читалище - „Зора” почете паметта на първия председател на Читалищното настоятелство Стефан Гидиков – всеотдаен радетел на читалищното и просветното дело, „достоен мъж, голям родолюбец, енергичен, бистър ум”, както го описват съвременниците му. През далечната 1859 г. той запалва искрата у будните сливенци за създаването на едно от първите читалища в България.

Отбелязваме Деня на народните будители

На 1 ноември честваме Деня на народните будители. За първи той е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава на тази дата се е отб...

На 1 ноември сдружение „Мати Болгарип – Сливен”, с активното участие на възпитаниците на Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов”, организира традиционното поклонение пред гробовете на видните сливенски будители и учители Добри Чинтулов, проф. Димитър Табаков, Мишо Тодоров, Илия Цеков, Иван Апостолов и др.

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” се включва в отбелязването на Деня на народните будители с прожекция на неизлъчван до момента документален филм за живота и делото на видния сливенец арх. Георги Козаров – талантлив архитект и строителен инженер от началото на ХХ век, общественик и публицист, кмет на Сливен, вдъхновител за изграждането на паметника на Хаджи Димитър, един от първите изследователи на стопанската история на Българското Възраждане.

Сред проявите за празника са още младежка дискусия на тема „Будителят си ти”, организирана от Младежки дом – Сливен, и традиционната среща на кмета на Сливен Стефан Радев с новоназначени учители.

Общоградското тържество по случай Деня на народните будители ще започне в 11 часа на площад „Хаджи Димитър“ с поднасяне на гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Връчват наградата "Будител на годината" в Банско

По случай Деня на народните будители (1 Ноември) Банско ще връчи традиционните си награди- Будител на годината. Призът се връчва на лич...

Честванията ще продължат с Табакови четения на тема „Местни културни и музейни стратегии” под егидата на Регионалния исторически музей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com