Водата в цяла Сливенска област е годна за пиене

2009
Водата в цяла Сливенска област е  годна за пиене
Снимка: iStock/Guliver

Водата за пиене в Сливен и цялата Сливенска област отговаря на всички български и европейски екологични норми. Това каза за Радио „Фокус“ – Сливен инж. Мария Добрева, ръководител на направление „Пречистване“ във ВиК – Сливен.

„Протоколите от изследванията на 22 зони от последното полугодие на миналата година сочат, че всички показатели са в рамките на нормалното“, добави тя. По думите ѝ наличието на обща алфа и бета активност, естествен уран, тритий, радий и манган е много под допустимите стойности във водата на Сливен и яз. „Асеновец“. Не са открити отклонения в пробите от град Кермен и сливенските села Крушаре, Мечкарево, Чокоба, Бяла, Бозаджии, Селиминово, Камен, Самуилово, Чинтулово, също и в Нова Загора, Кортен, Езеро, Караново, Баня, в Твърдица, Шивачево и Сборище, както и в Котел и Градец. ВиК – Сливен няма водоизточници в района на вилната зона на Сливен, където се намират вече запечатаните стари уранови рудници и техните хоризонти, така че според инж. Мария Добрева основания за безпокойство сливенци не трябва да имат. Добре е собствениците на вили да ползват за пиене вода от мрежата на ВиК, а не от собствени кладенци и частни системи, за водата от които дружеството не носи отговорност.

Сливен иска да прекрати договори за 11 млн. лева

Сливен иска да прекрати договори за озеленяване за 11 млн.лева, тъй като предстои да бъде създадено общинско предприятие за този вид де...

Инж. Мария Добрева обясни, че лабораторията на ВиК – Сливен не извършва радиологични изследвания, а изпраща взетите проби в акредитирана изпитвателна лаборатория в София. Протоколите от изследванията на 22 зони от последното полугодие на миналата година сочат, че всички показатели са в рамките на нормалното. „Във ВиК – Сливен правим периодичен и постоянен мониторинг, ако се открие някакво отклонение се вземат мерки и се информира задължително Регионалната здравна инспекция. Тази година по планиран мониторинг ще се направят радиологични изследвания в около 30 зони в Сливенска област и съответен брой изследвания от РЗИ“ – посочи инж. Мария Добрева. По думите ѝ от февруари досега в изследванията, извършвани редовно от РЗИ и лабораторията на ВиК за мътност, манган и остатъчен хлор, няма открити проблеми във физикохимичните показатели за чистота на водата.

Резултатите от мониторинговите изследвания на качествата на питейната вода, подавана от „Водоснабдяване и канализация“ – Сливен са изпратени на областния управител Татяна Петкова в отговор на нейното запитване за качеството на питейната вода в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com