X
 
 

За пръв път българската общност в Молдова ще има свой независим депутат

1402 0
photo of За пръв път българската общност в Молдова ще има свой независим депутат
Снимка: интернет
Българите в Молдова ще има свой представител в новия молдовски парламент след изборите на 24 февруари.

Това беше договорено на високо ниво между Република България и Република Молдова и препотвърдено при последното посещение на вицепрезидента Илияна Йотова в Тараклийски район през месец октомври.

От ноември 2017 г. в град Тараклия работи и българско консулство, което бе официално открито от вицепремиерите на двете страни - Екатерина Захариева и Андрей Галбур.

Формирането на отделен едномандатен избирателен район в Тараклия е важен политически жест от страна на молдовската държава и намери реципрочност в ангажимента на България да съдейства на Молдова в по-нататъшния процес на интеграция в Европейския съюз.

Създаването на Тараклийския район - като обособена териториална и етно-културна единица със специален статут в Република Молдова, е резултат от многогодишните усилия на видни и далновидни патриоти като Валентин Кунев, единствения българин - вицепремиер на Молдова (от 1992 до 1997 г.), и Кирил Дарманчев, председател на Тараклийския районен съвет. Но  най-голяма е заслугата на самите българи от района, отстояващи с неуморимо упорство своето българско самосъзнание. А то нерядко бива подлагано на сериозни изпитания.

Първите етнически българи се заселват в района на Тараклия още в края на XVIII век и след Руско-турската война от 1806-1812 година. Но голямото преселение на българи от поробена България в Бесарабия се случва след края на Руско-Турската война от 1828-1829 г. и след Кримската война от 1853-1856 г. От 1861 година до края на Руско-турската освободителна война (1877/1878 г.) Бесарабия се оказва част от новосъздадената държава Румъния (съставена от три княжества: Влахия, Молдова и Трансилвания). Следват периоди на временно присъединяване към Русия, Румъния, Молдова, Съветския съюз… Изградили основите на живота си от пустошта, направили от неблагодатния Буджак (кьоше, покрайнина) - райска градина, често бесарабските българи се оказват изкупителна жертва на имперски, диктаторски, васални и геополитически интереси. Биват сплашвани, асимилирани, тероризирани, интернирани, преселвани, обричани на глад… Но – устояват! Здраво вкоренени в земите на Аспаруховите си предци и незабравили своите български корени. Повече от 200 години упорито и твърдо бранят мястото си под слънцето, и съкровената българщина. Макар и забравени, пренебрегвани и умишлено отчуждавани от старата си Родина. Но живеещи с животрептящата мечта за България!

За радост, през последните десет години интензитетът на връзките между бесарабските българи и българските държавни институции нарасна чувствително. Двустранните контакти надскочиха културния обмен, и белязаха развитие в икономическата и дипломатическата област. Днес Тараклийски район се ползва с егидата на българската държава и разчита на подкрепа при осъществяването на редица важни за региона проекти.

Новото, независимо представителство в молдовския парламент ще бъде следваща крачка към отстояване и осъществяване на социалните, икономически, образователни и културни потребности на българското малцинство в Република Молдова.  

Петима са кандидатите за едномандатния Тараклийски избирателен район. В своите предизборни платформи те предлагат различни идеи и подходи за бъдещо развитие на региона.

В предизборната си програма Федор Ковалжи, кандидат на ДПМ (Демократическата партия), акцентира върху запазване спецификата на Тараклийски район като място с компактно българско и друго малцинствено население, съхраняване на районните пълномощия, осигуряване на данъчни облекчения, с цел развитие на предприемачеството, на фермерските и личните стопанства, както и върху защита интересите на обикновените граждани, задържане на младите хора, запазване на българските традиции и обичаи, подобряване качеството на образование и изучаването на държавния език в учебните заведения, както и тяхното запазване. 

Кандидатът на ПСРМ (Социалистическата партия) - Кирил Татарлъ, заявява като свой приоритет стратегическото партньорство с Русия и възстановяването на руския пазар за традиционни за Тараклийски район производства  - като производството на вино и десертно грозде. Татарлъ декларира позиция против присъединяване на Република Молдова към НАТО и Румъния. Като сериозни проблеми пред района той изтъква липсата на перспектива за младите хора, високите цени на медицинските услуги и нерешените проблеми със сметищата и опасните отпадъци. 

Независимият депутат Георгий Ариков се обявява за по-преки отношения с Русия и възстановяване статута на руския език като междунационален. В предизборната си платформа той застъпва приемането на Закон за персонална отговорност на месните съветници. Подчертава и необходимостта от защита и помощ за църквите, влизащи в Кишневско-Молдовската митрополия. Ариков подчертава и необходимостта от по-разширено двустранно сътрудничество с България.

Предизборната програма на независимия кандидат Вячеслав Кунев, наречена „Тараклийски пробив”, се откроява със своя новаторски дух и съвременен  подход.
Подчертавайки необходимостта от взаимоизгодни партньорски отношения с България, Европейски съюз и държавите от ОНД, в нея са развити няколко интересни идеи: за изработване на инвестиционна карта на Тараклия, за укрепване на свободните икономически зони и съвместна работа по инвестиционни и инфраструктурни проекти с България, Европейски съюз  и Русия, за изграждане на соларни паркове и инсталации, за създаване на общ, разпознаваем бранд на Тараклийски район и др. В програмата си Кунев включва също развитие на туризма в региона, чрез разработване на Тараклийска туристическа карта и пакети за рекреационен туризъм за пенсионери от Европа.     

Специално внимание в предизборната програма на Вячеслав Кунев е отделено на съхраняването на български език, култура и традиции в района. Някои от предвидените стъпки в тази посока са: създаване на предавания на български език в месните средства за масова информация, включване в мрежата на месните телевизионни пакети на български телевизионни канали, договаряне за безплатно транслиране на български исторически филми и др. 
Друг приоритет от предизборната програма на Кунев е подготовката на кадрови резерв за месното самоуправление на района, паралелно със съхраняване на Тараклийски район в сегашния му вид и гарантирано представителство в парламента.

Кой от кандидатите ще спечели доверието на избирателите, предстои да разберем на 24 февруари.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Влюбен заплаши летище с бомба

Сръбски гражданин призна, че е предизвикал фалшива бомбена заплаха на летище Белград, защото се е надявал на среща със стюардеса, съобщи АФП. 65-годишният...

missing image
2-те най-зли зодии

Всички знаем, че някои хора са по-добри или по-малко добри. Има два знака, обаче, които понякога наистина може да бъдат опасни. Ето кои са те. Овен Управителят...

Последно в Актуално