Асеновград отново се вдига на масов протест

5915
Асеновград отново се вдига на масов протест
Снимка: БГНЕС

От вторник (04.07.2017 г.) до вчера (08.07.2017 г.) продължиха мирните протести срещу нападението на деца гребци в Асеновград, но за днес, неделя, е насрочен масов протест, в който се очаква да вземат участие хора от цялата страна.

Миналата неделя (02.07.2017 г.) в града бяха съсредоточени полицейски сили, които осигуряваха спокойното провеждане буквално през метри. Имаше жандармерия, водно оръдие, което така и не проработи.

Младен Маринов: Хората вече осъзнават, че не трябва да се стига до етнически конфликт

"Хората вече осъзнават, че не трябва да се стига до етнически конфликт, макар че темата се насочи в тази посока. На протестите в Асено...

Днес към асеновградчани се очаква да се присъединят и хора от Смолян, които снощи се събраха на протест в града си за подобен инцидент- двама роми от Хасковско пребиха 27 год. младеж от Смолян, който е в тежко състояние в УМБАЛ "Св. Георги" с опасност за живота. Полицията определи инцидента като криминален, а не етнически, спорът е бил за момиче, а смолянчанинът е нападнал пръв, но жестокостта на побоя изкара хората на улицата, пише БГНЕС.

В седмицата, която дели единия масов протест в Асеновград от днешния, се случиха няколко неща. Девет нападатели бяха арестувани, задържани зад решетката от Асеновградския районен съд, впоследствие при обжалването на мярката Пловдивски окръжен съд пусна двама с парична гаранция. Други двама бяха арестувани, след като са се укривали в село Боянци, те също остават в ареста с постоянна мярка за неотклонение, обжалването им в Пловдив предстои.

Задържан бе Петър Низамов - Перата, който миналата неделя удари оператор bTV. Районният съд в Асеновград постанови за Низамов "задържане под стража".

Предполага се, че и той ще обжалва, но към поводите за протест в днешния ден се прибавят, за разлика от миналата неделя, и тези факти от съдебните зали - освободените с парична гаранция двама роми и задържаният Низамов.

Освободиха двама от задържаните за нападението в Асеновград

Съдът в Пловдив освободи двама от задържаните за нападението над децата спортисти в Асеновград, съобщи bTV. Те излязоха на свобода под...

В седмицата родителите на нападнатите деца гребци в Асеновград успяха при втори опит да внесат в Народното събрание и да предадат на депутат от Патриотичния фронт подписка с 10 000 участници. В нея се настоява за решителни мерки за справяне с ромското беззаконие. Общината в тази седмица успя да преброи и незаконните къщи в махала Лозница и да обещае да ги премахне.

Миналата неделя в Асеновград се събраха над 5 000 души. Прогнозите са днес те да са повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com