БСП в Смолян остана без депутат за пръв път в историята си

11882
БСП в Смолян остана без депутат за пръв път в историята си
Снимка: Actualno.com

За пръв път в историята си БСП остана без депутат от Смолян. Веднага след като бяха съобщени окончателните данни от обработката на данните в Районната избирателна комисия, местните медии побързаха да обявят кои четирима влизат в парламента – водачите на ГЕРБ д-р Красимир Събев, на ДПС Хайри Садъков, на „Продължаваме промяната“ Михал Камбарев и на „БСП за България“ Емил Хумчев.

На национално ниво обаче тогава още не бе финализирана обработката на протоколите. Това стана снощи и се приложи адекватно методът на най-големия остатък Хеър-Ниймайер за разпределяне на мандатите. Той е известен като методът на най-големия остатък, благоприятен за малките партии. Точно така се оказа и за Смолян.

Изчисленията по него преразпределиха мандатите за областта и Емил Хумчев от БСП отпадна като четвъртия депутат. Вместо него в Народното събрание влиза журналистът Зарко Маринов – водач на „Демократична България“. За коалицията, класирана на шесто място в областта, са гласували 1520 човека (с 1468 по-малко в сравнение с предишните избори). Калкулираната загуба при тях е 2,99%.

 

 

(Плакатът на "БСП за България" за закриването на каманията в Смолян - Емил Хумчев с Корнелия Нинова)

Във вота от неделя „БСП за България“ е четвърта политическа сила в Смолянско - с подкрепата на 5156 гласа или 12,43%. Сравнението с предходните избори сочи, че тя е загубила 1 369 гласоподаватели (при одобрение на 6525 човека през юли).

Емил Хумчев не за първи път изпада извън борда на парламента. През 2013 година столетницата в област Смолян получи 17 638 гласа. До окончателното преброяване на резултатите в БСП смятаха, че ще имат двама депутати – Дора Янкова и Хумчев, който бе втори в листата. Даже го обявиха публично: "Коалиция за България първа политическа сила в Смолянско с два от четири мандата, Дора Янкова победи ГЕРБ".

„Коалиция за България спечели убедително парламентарните избори в област Смолян с над 2000 гласа повече от политическа партия ГЕРБ. Нещо повече - левицата печели два от четири мандата в 22 МИР. В бъдещия парламент влизат Дора Янкова и Емил Хумчев“, гласеше съобщението.

Два дни по-късно обаче ЦИК обяви за избрани Дора Янкова (БСП), Даниела Дариткова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС) и Димитър Аврамов (Атака). Тогава Димитър Аврамов попадна куриозно в парламента с едва 1403 гласа по системата Хеър Ниймайер. „Изненадах се. Тепърва ще печеля доверието на избирателите в региона“, коментира изненадан Аврамов. Посети Смолян не повече от два пъти докато бе представител на областта. Година по-късно напусна „Атака“ и премина към „България без цензура“, оглавявана от Николай Бареков.

Неочаквано и за него самия, собственикът на телевизия „Фотон-К“ Петър Кадиев – водач на АБВ, през 2014 година също стана народен представител. Той бе събрал в своя подкрепа едва 1260 гласа. За ГЕРБ тогава бяха гласували 18 424 души, за ДПС- 12 218, а за БСП - 9 748 избиратели.

Още по-рано, през 2009 година, системата Хеър Ниймайер направи депутат втория в листата на ДПС в Смолян Елин Андреев – учител в девинската гимназия по математика и информатика и системен администратор в клон на НЕК ЕАД. Въпреки, че изкара цял мандат, той не се появи на трибуната нито веднъж. Националните медии го нарекоха „безгласният депутат“.  

От новоизбрания народен представител на „Демократична България“ Зарко Маринов това не се очаква, тъй като е опитен журналист, притежаващ дар слово.

Той е собственик и главен редактор на областния вестник „Отзвук“.

Роден е на 26 май 1964 г. в село Баните. Завършил с отличен „Българска филология“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, магистър-инженер по хардуерни и софтуерни системи от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Маринов е автор в независимата платформа за разследваща журналистика „За истината“ и Черната книга на правителственото разхищение в България. Координатор е на Програма „Достъп до информация“, член на Националното ръководство на ДСБ.

 

(Собственикът и главен редактор на в-к "Отзвук" е четвъртият депутат от Смолян по метода на най-големия остатък)

Назначен бе за зам.-областен управител на Смолян през 2014 г., когато ГЕРБ и Реформаторския блок управляваха в коалиция. Година по-късно той подаде оставка с мотив, че ГЕРБ се отказва от реформата в съдебната система и бламира Христо Иванов като правосъден министър. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян