Десетки пожари за месец в Смолянско заради непочистени комини

3502
Десетки пожари за месец в Смолянско заради непочистени комини
Снимка: Анита Чолакова

Няколко десетки са пожарите в Смолянско – почти 100% от тях заради непочистени комини, от началото на този отоплителен сезон. Ако не ежедневно, то през ден на тел. 112 постъпват сигнали за пламнали къщи и блокове. Проблемът вече добива застрашителни мащаби. Само от началото на месец ноември са се запалили близо 20 сгради в областта. На някои от тях са оцелели само стени, за радост без човешки жертви. Семейства останаха без дом в студеното. Приютиха ги техни близки.

От полицията в Смолян отпечатаха и разпространяват брошури с указания какво да правят, за да не подпали кухнята, комините, ел.инсталацията.   

В нощта на 10-ти срещу 11-ти септември се запали къщата на шестчелнното семейство Костадинови в Момчиловци. Без дом остана възрастно семейство, двамата им сина и внучката с малко момиченце. Хората са евакуирани, а домът им е невъзможно да бъде обитаван след пожара. В района събират дарения – пари, материали, дрехи, завивки, за семейството. Общинският съвет в Смолян отпусна 2700 лева, а фирми и хора помагат да се изчисти и покрие къщата.

Община Чепеларе обяви дарителска кампания за възстановяването на изгоряла къща в село Острица. Пожарът в триетажната къща лумна на 24 ноември и остави без покрив на прага на зимата трима души от семейство Мекереви. 63-годишна жена, съпругът й на 67 години и още една възрастна жена са невредими, но вече живеят при роднини. Пожарът е станал на горния етаж, но цялата къща е необитаема заради просмуканата от гасенето вода. Тук причината за пожара проблем в ел.инсталацията. 

„Хората в селото са се включили да помагат. Във възстановяването участват и местни кооперации – кой с дървен материал, кой с труд. Днес очакваме да се вземе решение на Общинския съвет. Внесли сме докладна за отпускане на 1600 лева, с които да се купи ламарина. В града ще се сложат кутии за дарения и очакваме хората да са съпричастни, да се съберат още средства“, каза кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Тя обясни, че още в първия ден след пожара са се събрали кооперациите и строителна фирма да проверят от какво има нужда. Всички са се ангажирали да дарят материали и труд.

„Семейството е живяло на долния етаж, на най-горния никой не живее, но къщата трябва да се покрие, за да може да се върнат в дома си. Ние имаме керемиди от ремонта на училището и предложихме да ги дадем, но по-бързият вариант за покриване е с ламарина, защото има сняг вече, а по къщата работят още от неделя“, допълни Чакърова.  

Това е поредният пожар, оставил без покрив семейства в Смолянско. В момента дарителски кампании освен за Острица и Момчиловци, вървят за семейства с изгорели къщи в доспатското село Змейца и в Неделино.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян