Експерт от Столична община по жестов език ще превежда на глухи в Смолян онлайн

822
Експерт от Столична община по жестов език ще превежда на глухи в Смолян онлайн
Снимка: Анита Чолакова

Експерт по български жестов език от Столична община да поеме обслужването на глухи и сляпо-глухи в Смолян - това ще реши на предстоящото си заседание местният парламент.

Предложението на кмета Николай Мелемов е да се приеме проект на споразумение за общинско сътрудничество между община Смолян и Столична община за споделена услуга при административно обслужване на хора с такива увреждания.

В Смолян живеят около 168 глухи и сляпо-глухи хора, които ползват българския жестов език, но никога не са се чувствали пълноценни и пълноправни граждани.

Основната пречка пред въвеждането на административно обслужване за тях беше липсата на законова рамка, която да уреди тази услуга.

Със 7,5 млн. лв. оскъпяват водния проект на Смолян

Заради инфлацията със 7 527 448 лв. се оскъпява водният проект на Смолян, става ясно от поканата за извънредно заседание на О...

Тази социална изолация не само накърнява достойнството на тези хора, но и често пъти сериозно намалява тяхната икономическа реализация и възможност за разгръщане на умения и знания.

С приемането на Закона за българския жестов език (ЗБЖЕ) през 2021 г. тази пречка беше преодоляна, което означава, че въвеждането на подобно обслужване и създаването на приобщаваща среда за глухите и сляпо-глухите на местно и национално ниво вече са не само възможни, но и законово задължителни, е посочил градоначалникът.

Жестовият език е признат за самостоятелен, естествен, със своя собствена граматика и отстоява правото на глухите хора да съхраняват своите език, култура и идентичност.

Законът създава условия за премахване на ограничения при общуването им и при достъпа до информация чрез българския жестов език.

Той задължава държавните институции и органите на местното самоуправление да осигуряват превод на български жестов език при заявяване и получаване на административно обслужване от органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление, а и при провеждане на мероприятия с участие на лица с увреден слух и на сляпо-глухи лица, когато те предварително са поискали такъв.

Лео Кадели зове за помощ на семейство с 3 деца в Смолян

"Нова спешна кауза за 3 деца от Смолян, дата 20, 21 и 22 януари" – така Лео Кадели е озаглавил свой призив за помощ. Албанецът е...

Кметът обяснява, че са проучили възможностите за изпълнение на закона, но няма човек в общината, който притежава професионална квалификация „Преводач от и на български жестов език“ със степен „магистър“.

„Нещо повече - на територията на цялата страна има много малък брой легализирани и действащи жестови преводачи, концентрирани предимно в големите градове. Това са основните проблеми, пред които общината е изправена, като същите следва да се разрешат в най-кратък, срок за да се спази законът“, е посочил Мелемов в докладната си.

Въпросът за административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица е на дневен ред за всички общини в България.

Той е бил детайлно обсъждан На Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. На 24 ноември 2022 г., на заседание на постоянната комисия по административно обслужване и общинска администрация към НСОРБ с участието на над 90 общини, била разгледана възможността за осъществяване на общинско сътрудничество чрез споделена услуга за административно обслужване на глухи и сляпо-глухи от Столична община, защото тя е първата, която въвежда онлайн връзка с жестов преводач.

Ако ОбС даде разрешение да за такова сътрудничество, глухите и сляпо-глухите лица ще могат да се информират за предоставяните от общинската администрация в Смолян услуги, да подават сигнали за отклонения в градската среда, заявления за достъп до обществена информация и др. чрез видео връзка между глухото или сляпо-глухото лице и оператор в Контактния център на Столична община. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян