Гражданин на Смолян осъди ЕРП да му плати над 12 000 лв. за кабел над покрива му

1646
Гражданин на Смолян осъди ЕРП да му плати над 12 000 лв. за кабел над покрива му
Снимка: БГНЕС

Собственик на къща в смолянския квартал "Райково" осъди EVN да му плати над 12 хиляди лева без лихви заради кабел на около 50 см над покрива му, съобщи кореспондентът на Actualno.com.

Покривът на къщата му е читирискатен. На половината от него стопанинът извършил още преди 5 години ремонт. Другата половина обаче не успял да поправи, защото не може да мине под електрическия кабел.

На втория етаж човекът си е изградил три стаи, кухня, салон и тераса. Носещата дървена конструкция там загнила с времето. Това са греди и ребра, дървена обшивка на покрива, дъсчена обшивка на стрехата на покрива и челна дъска, коминът е паднал, отчасти се е свлякла и външната мазилка на една от фасадите, има и петна.

Откриха канабис в двора на баба в Борино

Засаден коноп е открила полицията вчера в двора на 83-годишна жена в Борино. Проверка на улица „Кавказ“ направили органите ...

Петна има и вътре, по дърворезбата на тавана и в салона, по стените и комина, попадащи под неремонтираната част от покрива.

Собственикът на имота не можел да приюти децата си, защото няма къде да отседнат, тъй като стаите капят, стената се е отдръпнала и има опасност да падне. Обитаеми са една стая и кухня. От бойлера му удрял ток. Когато децата му дойдат в Смолян, ходели при сестра му да спят, защото в собствената му къща всичко е подгизнало.

Негова съседка, бивш служител на EVN през 2015 г., го посъветвала да подаде жалба през 2015 г. Повече от една жалба e заведена в масивите на дружеството.

Междувременно след неколкократни посещения на специалисти от дружеството, които идвали, мерели и умували, в момента има монтиран гумиран проводник на около един метър от покрива, но когато паднат големите снегове, той пак се допира до керемидите.

Съседите му виждали от там да излизат искри. Даже помагали на човека да слага тенекии от сирене, в които да капе водата от покрива.

Шефът на АПИ огледа срутището между Смолян и Мадан

Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов днес направи оглед на срутището по главния път между Смолян ...

Първата инстанция – Районният съд на Смолян, отхвърлила иска за неимуществени вреди с аргумент, че противоправното бездействие на „Електроразпределение Юг“ не е пречка за човека да се вижда с децата си и не са основателни изпитваните от него притеснения от потенциален токов удар в дома и покрай къщата му.

Окръжният съд е на обратното становище.

„Ищецът, както и съседите му свидетели, не са специалисти по електричеството, поради което няма как да знаят дали опасността от токов удар е реална или не. Не може да се очаква от тях да поемат подобен риск, а ищецът в тази насока проявява напълно нормалната и похвална загриженост на добросъвестен родител да ограничи максимално опасността децата му да бъдат жертва на токов удар, както и да не допуска пребиваването им във вредната среда на влага, мухъл, опасност от падане на стени, на мазилка и неудобството всички да се тъпчат само в стая и кухня“, е становището на втората инстанция.

Така енергодружеството е осъдено да плати на стопанина обезщетение за имуществени вреди 6 759 лв., необходими за ремонт на сградата, 3000 лева неимуществени вреди заради претърпени страдания от бездействието на EVN да обезопаси кабелите и 2610 лв. разноски пред двете инстанции, без лихвите.

На обжалване пред ВКС подлежи само стойността на имуществените вреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян