X
 
 

Кметът на Смолян: Ако има законова възможност за опрощаване на заеми, тя ще важи за всички

1110 0
photo of Кметът на Смолян: Ако има законова възможност за опрощаване на заеми, тя ще важи за всички
Снимка: Община Смолян
Николай Мелемов е кмет на Смолян от 2011 г. Висшето си образование завършва в Харковския зооветеринарен институт и във ВИПОНД по специалността „Национална сигурност“. Преди да стане кмет, е бил депутат в НС. Управлявал е собствен бизнес. Преди това е бил оперативен работник в служба „Сигурност“ на РДВР, работил е и като ветеринарен лекар.

Г-н Мелемов, за трети път се внася днес предложението за заем от републиканския бюджет, защо съветът не го одобрява досега?

В Смолян представят Провадия - Солницата като първия праисторически градски център в Европа

За Провадия – Солницата като първия праисторически градски център в Европа публична лекция ще изнесе уредникът в Регионалния исто...

Аз не съм чул нито един логичен мотив за неодобряването му. Но е много важно да се знае, че това решение касае всички граждани. Тоест, засегнати ще бъдем всички. Когато е взето решението за заема преди три години, е било с цел да покрие стари задължения. В икономиката не се случват чудеса. Парите няма откъде да дойдат. И ако се наложи да покриваме този заем за година и половина, това ще ни принуди да се лишим от много неща. Естествено, на детските градини няма да посегнем. Няма да посегнем на нито една жизнено важна функция на общината. Но от всичко, без което може, ще трябва да се лишим. Още повече, че нашият бюджет е балансиран. Няма глезотии в него. При всички положения ще има лишения. Капиталовите разходи ще бъдат спрени, а хората ще бъдат много разочаровани от това.

Има ли яснота за всички дейности, които ще бъдат блокирани?

Не сме ги избистрили една по една, но ще трябва да спрем всичко, без което може. Например басейна - толкова години е нямало басейн, сега го имаме. Но ако се стигне до ситуацията да покриваме заема, трябва да се лишим от него. Ансамбъла - много малко общини имат ансамбли, ще трябва и от него да се лишим засега. С някои от възнагражденията ще имаме проблем да ги осигурим. Но всичко в детайли ще бъде подложено на анализ след днешното заседание.

Има ли риск за бюджет `2018, тъй като той е минал обществено обсъждане, но ще се наложи преработка и ново обсъждане, което значи да не се спази законовият срок за внасянето му?

Естествено, че има риск. Ако не се одобри този заем, бюджетът трябва да се преразгледа и да се преработи. Това е много голямо натоварване за една година - спират ни се 3 000 000 лв. Трябва да се направи нова разбивка по параграфи – къде какво се намалява.

Около 100 полицаи в Смолян ощетени със 115 хил. лева

115 000 лева от взаимоспомагателната каса на „Гранична полиция“ – Смолян, изчезнаха, а ощетени са около 100 служ...

Загубата на мнозинство на ГЕРБ в ОбС ли е единствената причина да се стигне дотук?

Реално да. Може да се каже, че вотът е подменен. Анализът на изборните резултати показва, че никой от съветниците на ГЕРБ, ако се беше кандидатирал самостоятелно, нямаше да влезе в ОбС.

А защо се стигна до отцепването?

Никой не е дошъл при мен да каже от какво не е доволен. Да потърсим допирни точки. Разбрах го в залата, когато се стигна до избор на председател на Общинския съвет от БСП.

Сегашният председател на ОбС Димитър Кръстанов Ви посъветва да проведете разговори с ръководителите на групи за постигане на консенсус с тях, какво стана?

Мартеници за европредседателството правят жени с психични разстройства

Мартеници за европредседателството правят жени от Дома за възрастни с психични разстройства в смолянското село Ровино. Изработката им е...

Опитах и това. В обществените дела не трябва да има емоция. Аз съм готов с всеки да разговарям, стига да е ползотворно за нашата община. Проведохме разговор. Те поставиха някои условия. Тези, които са изпълними - искаха справки, предоставихме им ги. Но не мога да приема някои условия, примерно не им харесвал еди-кой си от администрацията и трябва да бъде махнат. Такива условия не приемам.

Съветват Ви да говорите и с министъра на финансите, както е ставало три години подред при Вашия предшественик г-жа Дора Янкова, когато са опрощавани три безлихвени заема по 3,5 млн. лв. Приемате ли го?

Не го приемам поради простата причина, че ако има такава възможност, тя ще важи за всички. Времената са други, хората са други. И това, което може да стане законово, се случва. Аз мога да говоря с много министри, но цялата наша кореспонденция е официална и публична. И така трябва да бъде според мен. Съветът да правя задкулисни договорки не е добър.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 10-16 декември

Овен През тази седмица ще се окажете в центъра на събитията. Това може да повиши авторитета ви и да направи известна личност от вас. О...

Последно в Актуално