Областният на Смолян не вижда шанс за пътя към Триград до края на годината (СНИМКИ)

6416
Областният на Смолян не вижда шанс за пътя към Триград до края на годината (СНИМКИ)
Снимка: Анита Чолакова

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е песимист за отварянето на пътя към Триград до края на годината. За Коледа и посрещането на Новата година в селото, което е известна туристическа дестинация, почти всички места за настаняване са резервирани.

Съмнявам се, защото бях там вчера. На единия участък е трудно да се направи подпорна стена без пилоти. Днес разговаряхме с кмета на Девин. Най-вероятно средствата ще бъдат отпуснати, но самите строителни дейности са малко сложни. Решението, което консултанти са дали, е направа на пилоти, които да задържат самата стена. Хлъзгава е повърхността, на която трябва да стъпи основата. Тоест, няма как да се копае. Там, където падна багерът, трябва изцяло да се направи нова стена. Временно ще го чакълират, вече са иззели "леглото". Там ще е по-лесно преминаването, но вторият участък е изключително опасен. Там преминават автомобили с повишено внимание – най-вече с хранителни продукти и за медицински цели“ - това заяви областният управител пред медии в присъствието на зам.-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров и Румяна Петкова - изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.  

(Това е вторият участък, заради който пътят ще трябва изцяло да се затвори поне един месец) 

Той посочи, че обмислят осигуряване на обходен път към Триград през гората, но всички участъци са достъпни само с високопроходими автомобили.

Мислим за обходен път, защото почне ли направата на стените, пътят трябва да се затвори за неопределено време. Предвид това, че реката е още с много високо ниво и е трудно се работи, не съм оптимист, че ще може да се отвори в такава степен, че автомобилите свободно да преминават. Търси се вариант за обходен път. Лошото е, че обходните пътища, доколкото ме информираха, са само горски и са в такова състояние, че само с високопроходими автомобили се преминава, но трябва да се намери решение до започване на строителството“, категоричен е Сабрутев.

Според него поне един месец ще е нужен за ремонт, защото когато се излива бетон, трябва да узрее, за да има якост. „А за това са необходими минимум 28 дена, тъй че най-малко един месец ще е затварянето без да претендирам, че съм специалист в тази област“, посочи той.

(Това е участъкът, при заскаляването на който багерът падна в реката)

Първата справка, която е подготвила областната администрация за възстановяване на вложенията, направени от общините при овладяване на бедствието, е на стойност 380 000 лева. Над 4 млн. лева ще са спешно необходими за укрепване на публичната инфраструктура. Подготвя се паралелно с това и трета справка, която ще е на още по-голяма стойност - за дългосрочно справяне със ситуацията.  

Зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров съобщи пред медии в Смолян, че еднократна помощ в размер на 375 лева досега в областта са получили 8 семейства, пострадали от бедствието. Процесът обаче още не е приключил, тъй като не навсякъде експертите имат достъп, като в Триград например.

Другата помощ, която оказват от МТСП, е предоставяне на хранителни пакети, като тази година над 10 000 лица и семейства са получили такава подкрепа. „Има увеличение на бройките лица, които ще поучат такива пакети. От 20 декември ще започне раздаването на пакетите в Смолянска област, като допълнително ще бъдат обхванати 441 лица“, каза зам.-министърът.

Подкрепа с допълнителен хранителен пакет е готово социалното министерство да предостави на още около 11 семейства в Смолянско, които са идентифицирани досега. 

115 безработни са назначени към общините за дейности, свързани с разчистване и поддръжка на обществена инфраструктура, и МТСП има готовност да увеличи тази бройка, като хората се наемат от кметовете през бюрата по труда. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян