Отмениха бедственото положение в Смолян, в Чепеларе - не

2683
Отмениха бедственото положение в Смолян, в Чепеларе - не
Снимка: Община Смолян

Бедственото положение в Смолян е отменено в Смолян със заповед на кмета Николай Мелемов. В Чепеларе то остава в сила втори ден.

Свлачища има в три чепеларски села - Забърдо, Зорница и Острица, каза кметът Славка Чакърова. В Зорница са се свлекли в дере две плевни, няма пострадали хора и животни.

От сутринта алпинисти обрушват скали, надвиснали над пътя за село Забърдо.

Преди две седмици огромно количество скална маса се срути върху пътя, който води до селото и до природния феномен „Чудните мостове“. Алпинисти започнаха да го обрушават, но от пороите вчера е възникнало ново срутище на един километър преди разклона за „Чудните мостове“ и Забърдо.

За да няма пострадали, пътят е затворен, тъй като над пътното платно се ронят камъни, надвиснала е и огромна скала.

Кметът на Смолян Николай Мелемов нареди да се възложат неотложни аварийни възстановителни дейности за възстановяване на проходимостта на пътищата и улиците в община Смолян.

Най-сериозно пострадали са инфраструктурата и частни сгради - наводнени дворове, улици, приземни етажи на частни и обществени сгради, паднали дървета.

Асфалтът на ул. „Беклийца“ е подкопан и изровен вследствие на прелялото дере. Наноси се разчистват на много места по улиците в областния град.

Бедствието в Смолян: Рекордно количество дъжд в Смолянско – 113 литра на квадрат

Най-много дъждове – 113 литра на квадрат са измерени през последното денонощие в Смолянско. Рекордното за страната количество е ...

В целия регион след дъждовете има паднали камъни по пътищата, пропаднали банкети и части от пътно платно. От АПИ въведоха множество ограничения за преминаване по републиканската мрежа на територията на област Смолян.

Свлачище има на главния път Смолян - Пловдив, в участъка между Бачково и Нареченски бани, където движението е в едната лента. Разчиства се и пътят при село Момчиловци, където също има свлачище. Обходният път е между Лъки и Смолян е през Соколовци и прохода Рожен.

Пропадания и стеснения на пътно платно има в участъци по пътищата между смолянските села Арда - Горна Арда, по главния път Смолян -Пловдив - в участъка между Чепеларе и Проглед.

Наводнен е участък от пътя Смолян - Стойките. В едната лента се движат автомобилите в два участъка по пътя Рудозем - Смилян, сочат данните на Агенция "Пътна инфраструктура".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян