Проектират 35 км водопровод към новия язовир "Пловдивци"

5374
Проектират 35 км водопровод към новия язовир "Пловдивци"
Снимка: Анита Чолакова

Да се изработи проект за пълна рехабилитация на 35,2 км водопровод към новия язовир „Пловдивци“, който захранва общините Мадан и Рудозем, е обявил в обществена поръчка областният управител на Смолян Недялко Славов.

Стойността на разработката е прогнозно 434 470 лева без ДДС. Целта е да се създаде пълен работен проект за реконструкция  на външен довеждащ водопровод, захранен от открито водохващане от р. „Искрец” и от извор “Голямата Река”, който ще бъде захранен единствено от язовир „Пловдивци“ след пречиствателната станция за питейни води. Ще се проектират също и водопроводни отклонения до най-близките резервоари.

Необходимостта от подмяна на водопровода възникна с особена сила след изграждането на яз. Пловдивци – първият язовир за питейни нужди от над 30 години в България.

Има сериозен проблем обаче, защото той не е много потребен, докато не се доизгради и обнови мрежата до съответните населени места. Наличните тръби са амортизирани и остарели, водовземните съоръжения са компрпометирани. Не са изградени водопроводни отклонения за резервоарите в непосредствена близост до трасето на довеждащия водопровод. Загубите на питейна вода са над 60%

В общините около новия язовир водата често спира заради аварии по трасето. В сухите месеци загубите са още по-големи и се налага за Мадан да се подава вода от алтернативни водохващания.

В множество населени места, които имат възможност да черпят пречистена от яз. Пловдивци вода, се захранват от непречистени водоизточници.  

Припомняме, че изпълнението на язовира е на стойност 47,4 млн. лв. Финалната му стойност обаче ще е 31 млн. лв., защото се плаща за реално извършена работа. Обектът се финансира със заем от Световната банка. Изпълнителят е консорциум „Пловдивци“ с водещ партньор руската компания ОАО „ЗАрубежводстрой“, българската „ГБС-Инфраструктурно строителство“ (дъщерна фирма на „Главболгарстрой“ АД – б.а.) и испанската „Арема“ АД.

При посещението си в Смолян министърът на регионалното развитие Петя Аврамова миналата седмица обяви, че предстои назначаването на държавна приемателна комисия за пускането му в експлоатация.

Това я язовир с достатъчен обем да захранва поне две общини, а с перспектива и за повече общини от Смолянска област.

Още миналата година, когато зам.-министър Малина Крумова отиде да види в какво състояние е язовира, заяви, че той е изключително важен, за да се осигури както достатъчно вода за хората и техните битови нужди, така също за икономическото развитие на района.

Тя и тогава обяви, че проблем е водопроводът, който е много стар и нуждае от реконструкция.

„Има изготвено прединвестиционно проучване. Търсим откъде да осигурим финансирането, за да се реконструира този водопровод и наистина водата, която е прекрасна в язовира, да стига прекрасна и до гражданите“, посочи тя тогава и добави, че нужните за реконструкция средства са на стойност около 18 млн. лв. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян