X
 
 

Проектират 35 км водопровод към новия язовир "Пловдивци"

3436 0
Проектират 35 км водопровод към новия язовир "Пловдивци"
Снимка: Анита Чолакова
Да се изработи проект за пълна рехабилитация на 35,2 км водопровод към новия язовир „Пловдивци“, който захранва общините Мадан и Рудозем, е обявил в обществена поръчка областният управител на Смолян Недялко Славов.

Стойността на разработката е прогнозно 434 470 лева без ДДС. Целта е да се създаде пълен работен проект за реконструкция  на външен довеждащ водопровод, захранен от открито водохващане от р. „Искрец” и от извор “Голямата Река”, който ще бъде захранен единствено от язовир „Пловдивци“ след пречиствателната станция за питейни води. Ще се проектират също и водопроводни отклонения до най-близките резервоари.

Необходимостта от подмяна на водопровода възникна с особена сила след изграждането на яз. Пловдивци – първият язовир за питейни нужди от над 30 години в България.

Има сериозен проблем обаче, защото той не е много потребен, докато не се доизгради и обнови мрежата до съответните населени места. Наличните тръби са амортизирани и остарели, водовземните съоръжения са компрпометирани. Не са изградени водопроводни отклонения за резервоарите в непосредствена близост до трасето на довеждащия водопровод. Загубите на питейна вода са над 60%

В общините около новия язовир водата често спира заради аварии по трасето. В сухите месеци загубите са още по-големи и се налага за Мадан да се подава вода от алтернативни водохващания.

В множество населени места, които имат възможност да черпят пречистена от яз. Пловдивци вода, се захранват от непречистени водоизточници.  

Припомняме, че изпълнението на язовира е на стойност 47,4 млн. лв. Финалната му стойност обаче ще е 31 млн. лв., защото се плаща за реално извършена работа. Обектът се финансира със заем от Световната банка. Изпълнителят е консорциум „Пловдивци“ с водещ партньор руската компания ОАО „ЗАрубежводстрой“, българската „ГБС-Инфраструктурно строителство“ (дъщерна фирма на „Главболгарстрой“ АД – б.а.) и испанската „Арема“ АД.

При посещението си в Смолян министърът на регионалното развитие Петя Аврамова миналата седмица обяви, че предстои назначаването на държавна приемателна комисия за пускането му в експлоатация.

Това я язовир с достатъчен обем да захранва поне две общини, а с перспектива и за повече общини от Смолянска област.

Още миналата година, когато зам.-министър Малина Крумова отиде да види в какво състояние е язовира, заяви, че той е изключително важен, за да се осигури както достатъчно вода за хората и техните битови нужди, така също за икономическото развитие на района.

Тя и тогава обяви, че проблем е водопроводът, който е много стар и нуждае от реконструкция.

„Има изготвено прединвестиционно проучване. Търсим откъде да осигурим финансирането, за да се реконструира този водопровод и наистина водата, която е прекрасна в язовира, да стига прекрасна и до гражданите“, посочи тя тогава и добави, че нужните за реконструкция средства са на стойност около 18 млн. лв. 

Actualno.com

Етикети:

  • Невена 1 Невена преди 10 месеца Профил на трол?
    Това е много добра новина ! Много по добре ,ще е да се направи този водопровод и все пак ако го правят и „Главболгарстрой“ нещата ще се случат идеално.
Последно в Актуално