В Пловдивско и Смолянско започват имунизации срещу нодуларен дерматит

972
В Пловдивско и Смолянско започват имунизации срещу нодуларен дерматит
Снимка: БГНЕС

Имунизации на животните срещу заразен нодуларен дерматит ще се правят от днес в областите Пловдив и Смолян, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Днес се очаква да бъдат доставени още 175 хиляди ваксини срещу опасната болест по едрите преживни животни, с които ще бъдат имунизирани останалите възприемчивите животни и в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Стара Загора и Хасково.

Продължава ваксинирането срещу заразния дерматит

Идната седмица продължава ваксинирането на едрите преживни животни срещу заразния дерматит, съобщават от Агенцията по храните. В понед...

Ваксина ще бъде поставена и на едрите преживни животни в граничещите с Турция общини Царево, Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово, както и общините от област Кърджали, Крумовград, Кърджали, Черноочене, пише Topnovini.bg.

На имунизация срещу заболяването ще бъдат подложени и животните от общините Твърдица и Нова Загора, област Сливен, общините Драгоман, Годеч, Сливница, Божурище, Копривщица, Самоков, София-област, община Стрелча и Панагюрище, област Пазарджик, както и 89 населени места от областите Видин и Монтана, които се намират в 10 километровата зона от границата с Република Сърбия, уточниха от БАБХ.

Предстои провеждането на втори етап на пръскания срещу векторите на заразния нодуларен дерматит. Първите инсектицидни обработки от въздуха стартираха на 23 април година от землището на хасковското село Узунджово, обл. Хасково. През първия етап бяха обработени общо 61 250 дка в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Ямбол и Сливен.

През втория етап се предвижда продължаване обработката на площите около констатираните огнища и 2-километрова зона около големите водни басейни с обща площ 2 500 000 дка. Стартирането ще започне след спиране на валежите и затопляне на времето.

Танева: Животни в 20-километровата зона вече са ваксинирани срещу нодуларен дерматит

Първата пратка с ваксина против заболяването по животните заразен нодуларен дерматит е пристигнала в страната още по Великденските праз...

Като трети етап е предвидена обработка на терените южно от брега на река Дунав. На тази база са изчислени близо 1 млн. дка. по цялото протежение на речната ни северна граница, като са включени островите и разливите (Белене, Сребърна и др.). Предстои договаряне с румънските власти за съвместно пръскане на двата бряга на реката с цел по-добър ефект.

За третия етап се предвижда да се използват няколко летища, разположени във Видин, Ерден (Монтана), Никопол, Свищов, Тутракан, Силистра. Пръскането ще се извърши от около 10 метра височина с 10 самолета и 5 хеликоптера, като се предвиждат сутрешни третирания на площите с цел опазване на пчелите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com