В три смолянски общини има щети от пороите

1343
В три смолянски общини има щети от пороите
Снимка: Actualno.com

След Чепеларе частично бедствено положение обяви и община Девин. Там критичната ситуация е заради селата Михалково, Чуреково и Осиково. От пороя в понеделник се наводни и разруши част от пътя между Девин и Кричим при разклона за Осиково. Пътят до селото е прекъснат на няколко места. От паднала кална маса от валежите е била застрашена и къща в Неделино, където се разчиства.

"Пътят за Осиково е прекъснат на няколко места, а в късния следобед вчера и цялата нощ срещу сряда по главния път Девин - Кричим е работила пътноподдържащата фирма, за да заскали участъка, а пътят е отворен в едната лента", каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

Гъбите в Смолянско намаляват заради климатичните промени

Диворастящите гъби в горите край Смолян намаляват през последните години. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Захарин...

"След пороя в понеделник имаме проблеми в почти цялата община. Във района между селата Върлино и Тънка бара пътят беше прекъснат на 4 места от свлачища и срутища. Там разчистихме с тежка механизация. В Неделино жилищна сграда е пострадала от свличане на земна маса. Установихме, че голяма земна маса се е стоварила върху покрива и част от имота край сградата. С трактор и багер със самосвал и над 15 курса извозена кал. Намалихме натиска от земната маса, за да предотвратим срутване на сградата и наводняването й“, каза кметът на Неделино Боян Кехайов.

На 2 август от МРРБ изпращат екипи на "Геозащита", за да направи по-задълбочено проучване на ската и да се прецени как да се укрепва.

Помпената станция в Еленка е повредена, вероятно от мълния и няма водоподаванеза селата Изгрев и Еленка.

Междувременно днес се стигна до пореден скандал между кмета на Чепеларе Славка Чакърова и кмета на Забърдо Валентин Черпоков. Двамата влязоха в публична разпра дали е трябвало да се обявява бедствено положение за Забърдо.

Свлачище до пещера "Дяволско гърло" оголи пътя, ще го укрепват

Вследствие на обилни дъждове се получи свлачище в зоната около пещера "Дяволско гърло", съобщи кметът на Девин Красимир Даскалов пред ж...

"Това са циркове, за да може да се цъкат пари от държавата. Защото не дойде една сериозна институция от София да види за какво става въпрос. Камъни си падат всеки ден, ние цяло лято сме така. Обявява се бедствено положение, а за това нещо трябват най-много 100 хиляди лева, общината иска 500 000 лева. Това са глупости", каза Черпоков.

"Постоянно падат камъни по пътя до тук, поставили сме знаци на разклона: „Забранено влизането!“. Обаче туристите минават.Пред медиите кметът на Забърдо пуска туристите и дава изявление, че искам да крада от държавата и ще съсипя туризма в общината", остро реагира Чакърова.

Тя съобщи, че частичното бедствено положение остава в сила, заради новите очаквани валежи вчера следобед.

Заяви, че свлачището, паднало този понеделник на пътя за Забърдо, е ново, не е това, което е било активизирано миналия месец.

"За него има протокол за извършени дейности. Обрушване, доставка на 500 кв. м поцинкована ламарина, почистване, възстановяване на стоманената ограда и др.–всичко това беше направено само за 31 000 лв. Този терен е над 1000 кв. м, от него само на 450 кв. м сме положили мрежа и извън тази нея започва другото срутище. Това, което се е срутило сега, няма нищо общо с дейностите, които са правени за укрепване предния месец", посочи Чакърова.

Язовир „Пловдивци“ е завършен, обновяване на водопровода ще струва 18 млн. лева

Първият язовир за питейни нужди в България е завършен на 100%. По договор изпълнението му е на стойност 47,4 млн. лв. Финалната му стой...

"Не бива да има такива сцени", коментира скандала областният управител Недялко Славов. И обясни, че на свлачището към Забърдо са изпратени алпинисти от тези, които работят по срутището на главния път между Мадан и Смолян. Очаква до края на деня да има яснота как да се укрепи мястото, за да минава трафикът към Забърдо и „Чудните мостове“ нормално.

Днес на огромното срутище между Мадан и Смолян пак е имало протестиращи срещу продължителното затваряне на главния път.

Областният управител обясни, че от времето от първия протест преди две седмици досега почти изцяло са отстранени дърветата, за да бъде замрежен скатът, а на терена работят алпинисти и сонди, които правят пробиви за полагане на укрепващите анкери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян