Асеновградчани: Късият зимен ден действа потискащо и хората са по-лениви

2193
Асеновградчани: Късият зимен ден действа потискащо и хората са по-лениви
Снимка: Actulano.com/Теодора Димитрова
Тази нощ, точно в 04:00 ч., връщаме стрелките на часовниците с час назад, за да се върнем към астрономическото часово време, което всъщност наричаме зимно. Въпросът с местенето на часа всяка есен и пролет, бе активно коментиран на европейско равнище в последните месеци. Обсъждаше се дали да бъде извършена, или не, промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. Предложението, което бе прието, е всяка държава-членка на Европейския съюз сама да избере към кой от двата варианта да се придържа в бъдеще и да обяви решението си пред Европейската комисия до април 2019 г., защото практиката за непрекъснатата смяна ще бъде прекратена. Планирано е последният път, в който местим стрелките, преминавайки с час напред, да бъде на 31.03.19 г.

Казусът предизвика разнопосочни мнения и сред гражданите на Асеновград. Проучване на Actualno.com показа, че 50% от анкетираните биха предпочели за постоянно България да остане с лятно часово време. Желанието им е обосновано основно от факта, че в зимния период се стъмнява по-рано и още в 17:00 ч. започва да настъпва мрак. Друг мотив е, че човек е по-трудоспособен, когато има повече време на разположение, за да организира ежедневните си ангажименти - работа, пазаруване и други битови задачи. А когато светлата част от денонощието е по-къса хората стават по-лениви, всичко се случва по-бавно и в един момент се оказва, че времето не стига. Друга част от запитаните посочиха, че късият зимен ден действа потискащо и дори половин час повече светлина към края на работния ден си е от значение.

51% от българите предпочитат лятното часово време

По-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното часово...

„За“ постоянно преминаване към астрономическото часово време се обявиха 20% от участвалите в проучването асеновградчани. Според отоворите, е ненужно и безсмислено да се преминава в друг часови режим в страна като нашата, в която зимните дни са относително дълги. По този начин се насилва биологичният часовник, което понякога травмира организма и психиката на човек. Аргумент на асеновградчани е също, че сутрин е по-светло, което придава усещането, че се спи по-продължително време. И вследствие на това, денят е по-продуктивен. Сред отговорите в анкетата бе и този, че България се намира в източна Европа, където това е нормалното часово време.

Без мнение по въпроса са останалите 30% от участниците в запитването на Actualno.com. Те посочиха, че промяната на часа не оказва влияние върху ежедневието им и един час разлика не е от голямо значение. Мотив за въздържданието им от отговор бе, че досега винаги сме местили стрелките и не знаем какво ще е, когато тази практика бъде преустанивена. Според част от анкетираните няма смисъл да се сменя часовото време на всеки шест месеца, тъй като всяка промяна повлиява стресиращо на организма и той има нужда от адаптация.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    Е няма пълно щастие! Винаги ще има недоволни - на едни късия зимен ден им действа подтискащо, други искат да има много натрупан сняг за Коледа. Еми да вземат да изместят орбитата на Земята по-близо до Слънцето тогава, белки се удължи малко деня да им мине депресията на асеновградчани, а? Какво ще кажете?
    : 0 !