Еврокомисарят Мария Габриел с идеи за развитие на ИТ сектора във област Враца

723
Еврокомисарят Мария Габриел с идеи за развитие на ИТ сектора във област Враца
Снимка: Обл.администрация Враца
За първи път врачани посрещнаха еврокомисар Мария Габриел, която пристигна в града, за да бъдат дискутирани възможностите за цифровизация и развитие на ИТ индустрията в региона.

„За мен е огромно удоволствие да присъствам на форум, в който участват предимно млади хора, защото именно те са лицето на България пред Европа. Наблюдавайки развитието на Враца и региона, мога да заявя, че тук има потенциал за развитие на ИТ индустрията. Имаме конкретни идеи как цифровата трансформация може да бъде ефективен ускорител на региона, тъй като тя променя начина, по който работим, учим и реализираме проектите си. Първата важна крачка към изпълнението на поставените цели е свързаността, заяви еврокомисарят.

Щети за 1600 млрд. долара причинява киберпрестъпността в световен мащаб

На 1600 млрд. долара възлизат сега щетите от киберпрестъпността в световен мащаб, а до преди 4 – 5 години бяха 100 млрд. долара. ...

Тя посочи,че в новия програмен период е заложен финансов ресурс, с който да бъде обезпечено наличието на високоскоростен интернет не само в градовете, но и в малките населени места от страната. По програмата за безплатен интернет WiFi4EU се инвестират 120 млн. евро, като България е сред водещите страни в Европейския съюз по брой подадени заявления за участие.

Следващата стъпка е създаването на дигитални иновационни хъбове, за които са предвидени близо 500 млн. евро. Мотото на програмата е „Тествай, преди да инвестираш“. Вярвам, че и във Враца ще има подобен хъб, който ще е от полза както на потенциалните инвеститори, така и на живеещите тук“ – с тези думи еврокомисарят Мария Габриел даде началото на областния форум „Цифровизацията – възможност за растеж на област Враца“. Мария Габриел представи „Дигитална Европа“ първата програма в тази област.

Кметът Калин Каменов разказа за възможностите за развитие на ИТ сектора в града. „Искам да подчертая, че за пръв път Враца се посещава от еврокомисар. Работата на Мария Габриел е част от нашата визия за развитие на региона. За периода 2014-2020 година, в областта ще имаме над 7 000 човека, които ще са преминали обучение по информатика и информационни технологии. Те са в основата за надграждането и устойчивото развитие на цифровизацията и ИТ индустрията в града. Поради тази причина полагаме неимоверни усилия за задържането на младите хора в региона, защото искаме да направим нашия град достъпен, но не само за посещение на социалните мрежи, а за създаване на продукти, които да са полезни на обществото“ – каза кметът Каменов и допълни, че Враца разполага с база за развитие на ИТ сектора. „В града имаме огромна материално-техническа инфраструктура, където може да се обособи Дигитален център. Това е „Ученическото градче“, което разполага с три учебни корпуса, голямо общежитие и физкултурен салон. Вярвам, че с общи усилия и с подкрепата на еврокомисаря Мария Габриел – желанието ни ще се превърне в реалност и Враца за пореден път ще е добрият пример“, заяви Калин Каменов.

За ползата от цифровизацията и резултатите, които са постигнати до момента говори Владимир Уручев, депутат в Европейския парламент. Областният управител на Враца – Малина Николова представи кои са промените в образователната сфера в региона, които са ориентирани към цифровизацията.

На срещата беше и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която заяви, че бъдещето е в цифровизацията. „Основен акцент на регионалното министерство е развитието на регионите. Поради тази причина по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 бяха инвестирани 5 млрд. лв. за инфраструктурни проекти, енергийна ефективност, селски райони, туризъм и достъпна градска среда. Вярвам, че дигитализацията и технологиите са в основата на икономическия растеж и развитието на по-малките региони и населени места. Цифровата трансформация ще допринесе както за повишаване на производителността на предприятията, така и за по-голямата конкурентоспособност“ – коментира Аврамова.

Еврокомисар Мария Габриел проведе среща с ученици в Кюстендил

 Българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел посети днес Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ ...

На срещата бяха демонстрирани добрите практики на Враца в областта на информационните технологии и връзката между образованието и бизнеса. Те бяха презентирани от създателя на „Враца софтуер общество“ Емилиян Кадийски. Той каза, че от 2013 година до сега в града се развиват три ИТ компании.

Възпитаничката на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ във Враца Станислава Конова представи  дейността на гимназията в настоящето и бъдещето на Дигитална Европа.

В рамките на форума присъстващите имаха възможността да задават своите въпроси към еврокомисар Мария Габриел за бъдещето на дигитална Европа и за възможността за развитието на сектора във Враца.

На обсъждането на цифровизацията присъстваха още народният представител Красен Кръстев, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на бизнеса и неправителствени организации, директори на учебни заведения от областта, учители по информационни технологии, ученици и граждани.

 

Мария Габриел разкри възможностите на цифровите технологии в Русе

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел посети Русе. Тя се срещна с кметa Пламен Стоилов и зам.-кмета по ев...

 

 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители