Идва времето на противогрипните ваксини 

1972
Идва времето на противогрипните ваксини 
Снимка: iStock/Guliver
С приближаването на есенно-зимния сезон идват и настинките, респираторните заболявания и след тях, разбира се, грипът. През последните дни по медиите отново тема са и противогрипните ваксини, колко щама на грипа ще ни атакуват, ще има ли достатъчни количества ваксини в аптечната мрежа, ще има ли безплатни за пенсионери…

Понякога грипът преминава леко, но често инфекцията води до тежки усложнения, особено при хора с хронични белодробни, сърдечно-съдови, имунодефицитни заболявания, диабет и други. Затова най-ефективният начин за предпазване от грип и усложненията му е поставянето на противогрипна ваксина. Поставя се ежегодно, защото изграденият имунитет се изчерпва. Всяка година Световната здравна организация (СЗО) препоръчва различен състав на грипните ваксини в зависимост от прогнозата кои вируси на грипа ще се разпространяват. На базата на тези ежегодни прогнози производителите на ваксини включват в тях съответните щамове.

Доценти в сериозен спор дали противогрипните ваксини са ефективни

Ефективни ли са противогрипните ваксини? Според доц. Андрей Чорбанов, завеждащ отделението по имунология към БАН, противогрипните вакси...

За идващия сезон това са щамовете Бризбейн, Канзас, Колорадо и Пукет, два от тях са тип А и два - тип В. На пазара има тривалентна ваксина, която съдържа грипните щамове Бризбейн, Канзас и Колорадо, и четиривалентна, в която освен тези три щама е включен и Пукет. За поставяне на противогрипна ваксина най-подходящи са октомври и ноември, за да има достатъчно време (около 20 дни) за изграждане на имунитет. В тези месеци и разпространението на острите респираторни заболявания не е толкова високо, т.е. вероятността хората да са здрави е по-голяма, а това е задължително при поставянето на противогрипна ваксина. Тя може да се поставя на възрастни и деца над 6-месечна възраст. С поставянето на ваксина намалява рискът от разпространение на грипната инфекция, вероятността от заболяване и възникване на усложнения. Препоръчителна е за деца и възрастни с хронични заболявания и за всеки, който е с висок риск от заразяване - работещи в здравеопазването, социалната сфера, транспорта. 

Лекарите и здравните експерти препоръчват поставянето на противогрипна ваксина, но в България ежегодно се ваксинират едва 3-4 на сто от населението, с което се нареждаме на последно място в Европа. А като дойде, грипът се оказва гост при доста хора. Не само заради липсата на профилактика с ваксина или други средства, а и защото българите все още се самолекуват, мислейки си, че те няма да се разболеят. Или ако се разболеят, не е грип, а просто настинка. Или защото смятат, че медиите тръбят, само за да ги плашат.

Важно е обаче да научат, че ваксинацията е едно от най-ключовите открития на медицината, защото с ваксините, без значение за каква точно става въпрос, са спасени милиони хора от най-различни инфекциозни заболявания. С поставянето на ваксина в човешкото тяло се изработват антигени срещу бактериите или вирусите, които ни заразяват, и при следващ сблъсък с болестта имунната система ги унищожава и така болестта не се развива. 

Внимание:

Само в областните градове от грип боледуват до 1,6 млн. души всяка година

Да се осигурят пари за грипни ваксини за определени уязвими групи - това е основната цел на Национална програма за подобряване на вакси...

Алергичните реакции са редки. Обикновено се зачервява мястото на апликация и леко се повишава температурата, но оплакванията преминават за 2 - 3 дни. 

Когато се поставя ваксината, човек трябва да е здрав. 

Ако не може да се сложи след закупуването, трябва да се съхранява в хладилник при +2 до +8 градуса по Целзий.

Ката всяка ваксина, и грипната не е ефективна на 100%, но намалява риска от заразяване и, ако се случи, заболяването преминава по-леко.

Скоро може да има безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години

Октомври-ноември е най-подходящото време да се имунизираме, за да сме защитени от грипа през януари. Това каза националният здравен инс...

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители