Кукери гониха злите сили в Добрич (СНИМКИ)

1093
Кукери гониха злите сили в Добрич (СНИМКИ)
Снимка: Йорданка Калчева
С кукери, народни танци, хамкане и хвърляне на огнени стрели Добрич празнува един от най-атрактивните народни празници – Сирни Заговезни. Това е денят, в който се иска и се дава прошка. Това е и очакването за възраждане на природата.

Кукерското шествие премина по пешеходната зона на града, но пикът на тържествата беше в етнографския комплекс „Стария Добрич“.

Там деца и възрастни станаха свидетели на възстановки на народни обичаи.

Особен интерес сред най-малките предизвика ритуалът по хвърляне на стрели.

Това е своеобразно любовно обяснение, при което момците хвърлят в дворовете на своите избраници „чавги“ – запалени стрели от дрян. Смятало се е, че най-лична е момата, в чийто двор паднат най-много стрели.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители