Пловдив все така отказва да гласува

1376
Пловдив все така отказва да гласува
Снимка: Божилова
Едва 23.74% е изборната активност в Пловдив към 17.30 ч на днешния балотаж. В областния град се избират днес кмет на града и пет районни кметове. С изключение на район "Тракия", всички останали кандидати днес са пред избора на пловдивчани, които, очевидно, отказват да участват в местния вот.

Няколко са причините - ако първата е, че избирателят не припознава никой от двамата претенденти за кметската листа- Здравко Димитров и Славчо Атанасов, то има и други. В седмицата между първия и втория тур на местните избори трите политически сили, които не се класираха за балотаж, но така или иначе вкарват свои съветници и прескочиха 10-те процента, се обърнаха към своите избиратели с послание да не подкрепят нито един от двамата кандидата. Ако приемем, че всичките им избиратели са се вслушали, можем да се ориентираме в цифровата таблица. Не допринесе за желанието да изразиш избора си по демократичен начин и да вярваш, че с гласа си може да промениш нещо и скандалът, който се развихри в Пловдив след първия тур и беше свързан с манипулирането на резултатите от екзитполовете.

Ниска остава избирателната активност в страната

18.26% е избирателната активност към 12.30 ч., съобщиха от Централната избирателна комисия, предаде БГНЕС. В сравнение с първия тур на ...

Днес социолозите пак бяха на терен, пак приканваха всеки трети, излязъл от секцията, да попълни анкетата и да напише за кого е гласувал, но отказите бяха повече от съгласията. Така битката за Пловдив ще се решава, ако не стане чудо до края на изборния ден, от една четвърт от избирателите. 

В Пловдив - област те са по-активни. Със седем процента средно. Най-много гласоподаватели са отишли до урните в Лъки- почти 61 % до 17.30, активни са и в Карлово с 54.08%. Всъщност няма друго населено място в Пловдивска област, освен Пловдив, в което балотажът да не е предизвикал интерес. Остава да разберем какво следва. 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители