1 416 440 българи в опасност от наводнения

11900
1 416 440 българи в опасност от наводнения
Най-голям брой застрашени има на територията на Дунавския басейн

1 416 440 българи живеят в зони, където могат да бъдат залети от наводнения. Това е описано в първоначалните планове срещу наводненията, които изработват басейновите дирекции на екоминистерството. Засега са готови единствено статистиките за минали наводнения и модели какви площи, заводи и жилища ще бъдат залети при бъдещи наводнения.

Плановете за безопасност трябва да са готови до 2015 г., пише "24 часа". 

В областите Хасково и Смолян е въведен код "червено"

В областите Хасково и Смолян е въведен код „червено”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Най-тежка е обстановката на територи...

Най-голям брой застрашени от наводнения има на територията на Дунавския басейн, който обхваща цяла Северна България и поречието на река Искър. В тази част от страната потенциално заплашените от високи вълни българи са над 1 млн. души.

Най-застрашените селища в тази част на страната са Плевен и още четири села по поречието на р. Тученица. Тук потенциалните жертви на високата вълна са 116 924 души. Следват Враца и Монтана, където в заливните зони живеят съответно 60 000 и 44 000 души.

На второ място по брой на застрашеното от заливане население е Западнобеломорският басейнов район, където влизат поречията на Струма, Места и Доспат. Тук потенциалните жертви са 305 053 души, като най-много са застрашени жителите на Перник. При наводнение в тази община потенциалните жертви са 87 541 души, като 78 920 от тях живеят в самия Перник.

110 235 са заплашените от наводнения граждани в Източнобеломорския район, в който влизат Тунджа, Марица и Арда. Тук най-големи щети наводнение би нанесло в Казанлък и Кърджали - по около 13 000 жертви. Само черноморската дирекция не е сметнала потенциалните жертви на наводнение.

Цветанов: Най-важното е да се възстанови нормалния ритъм на живот

Вицепремиерът Цветан Цветанов, който е на мястото на инцидента в село Бисер, заяви пред БНТ, че от утре започва описването на щетите на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com