160 лв. е глобата за отказ от участие в преброяването

7049
160 лв. е глобата за отказ от участие в преброяването
Снимка: БГНЕС

Само след два дни започва националното преброяване на населението, за първи път от 10 години. От 7-ми септември - електронното, а от 18-ти и преброяването на терен. От Националната статистика призовават българите да се преброят електронно. Това е по-бързият и безопасен вариант, защото преброителят само ще вземе техния уникален код. Дори да се регистрираш електронно, после трябва да предадеш кода си на физически преброител. Ако откажеш да участваш, има и глоба от 160 лв, съобщава БНТ.

За съжаление, в момента в София са набрани едва половината от необходимите преброители. Предполага се, че причината е в Ковид кризата. Преброители продължават да отказват и в момента. Затова от Националната статистика призовават колкото се може повече хора да се преброят електронно. Казват, че това няма да е трудно, ще има помощ и от специален подпомагащ център.

България е намаляла с още 35 000 души

Haceлeниeтo в Бългapия пpoдължaвa дa нaмaлявa и ĸъм ĸpaя нa дeĸeмвpи минaлaтa гoдинa тo нaбpoявa 6 916 548 дyши. Toвa e c близo 35 000 ...

До момента са набрани 20 000 преброители и 5000 контрольори, казват от Националната статистика. В по-малките общини няма проблем с набирането на желаещи, проблемът е в столицата. Като цяло ще има проблем тъй като са малко преброителите, а тук има доста сгради, доста жилища. Надяваме се, че ще има много електронно преброени в столицата, което ще облекчи работата на преброителите - за тях ще остане да преброят само сградите, необитаваните жилища и тези, които не са са възползвали от електронното преброяване, казва Магдалена Костова, "Демографска и социална статистика", НСИ.

А електронното преброяване започва в 0 часа на 7 септември и ще продължи до 17 септември. Всеки може да влезе в системата и да се преброи като се регистрира с ЕГН, документ за самоличност и валиден имейл. Един човек може да попълни данните за жилището и всички лица в него. Въпросите не са трудни и не изискват много време. Като цяло може би 15 минути, максимум 20 за едно тричленно домакинство да се опише информацията. Лесно е, удобно е, по всяко време на денонощието може да се влиза, допълва Магдалена Костова, "Демографска и социална статистика", НСИ.

Ще има въпроси за жилището, за енергийната ефективост, за предметите на бита, за образованието, за етническата принадлежност. Ако някой се затрудни с попълването, ще може да отправи въпроси към специален Подпомагащ център. След попълването на анкетата се получава уникален преброителен код. Именно този код се предава на преброителя.

Преброяването на терен ще бъде от 18 септември до 3 октомври. Анкетьорите ще преброят и всички хора, които не са се преброили електронно. За преброителите са предвидени предпазни средства- маски, шлемове, дезинфектанти. Осигурена им е възможност за ваксиниране с еднократна доза. Част от хората се отказват обаче и сега. Дали заради Ковид или нещо друго, имаме откази вече, казва Магдалена Костова, "Демографска и социална статистика", НСИ. Трябва да се знае още, че преброяването с хартиена карта е по- дълъг процес и това е още една причина от Статистиката да призоват българите да се преброят електронно. В Словакия например 86% от населението вече се е преброило по този начин.Колкото до прогнозата - след преброяването се очаква да сме около 6 820 000 души.

Прогноза: Населението в България намалява драстично до 2040 г.

„Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза по населени места. То показва, че около 25% от населените ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com