200 души от бежанския лагер в Харманли са обявили гладна стачка

26211
200 души от бежанския лагер в Харманли са обявили гладна стачка
Снимка: БГНЕС

Мизерията и лошите условия във фургонния бежански лагер в Харманли са накарали близо 200 негови жители да обявят гладна стачка тази сутрин, предаде БТВ.

В протеста са се включили граждани от сирийски и афганистански произход, които търсят закрила у нас. Те се оплакват от липсата на медицинска помощ, отопление и  недостатъчната храна, заради което не могат да спят във фургоните и палатките. „Живеем като животни. Търсим помощ. Защо българското правителство ни приема, след като не може да осигури нормални условия”, питат хората в центъра в Харманли.

Евреите в България обезпокоени от засилването на ксенофобията

Организацията на евреите в България (ОЕБ) "Шалом" е обезпокоена от засилването на ксенофобията, расизма и крайният национализъм в бълга...

Протестиращите са застанали пред бариерата на входа на лагера и не пропускат автомобилите, които влизат и излизат от Транзитния център. „Когато спряхме колите, започнаха да ни бият. Полицаите се държат с нас като с животни”, обясниха настанените в центъра.

Директорът на транзитния център Жельо Желев потвърди за протеста на хората. „Те правят стачка, ама и те не знаят за какво. Искат да получат за три дена статут, после да бъдат настанени по хотели и да карат леки коли. Просто няма как да стане”, категоричен беше той.

„Утре тия хора могат да настояват и за джакузи. Ми знаете ли, че сред тях има и такива сами мъже - те настояват за гаджета. Друг дошъл с две съпруги и настоява да сменим законодателството и да узаконим втората му жена”, изреди Желев.

По думите му, имигрантите нямат право да се оплакват от липса на медицинска помощ, защото „линейката седи и обслужва”.

В Телиш нямат намерение да спират с протестите

Протестите на жителите от плевенското село Телиш срещу намерението да се изгради бежански лагер във военното поделение до самото село п...

Желев категорично отрече да е упражнено насилие от страна на охраната срещу обявилите гладна стачка. „Никой не са били полицаите, изобщо нямат контакт с тях. Те седят от едната страна на оградата, а полицаите от другата”, обясни Желев.

Лагерът в Харманли е най-претоварен от всички центрове за настаняване на търсещи убежище у нас. Той има обем с места до 450 души, но по последни данни в него са настанени повече 1 100 чуждестранни граждани и капацитетът е запълнен близо 250%.

Положението в Харманли беше бедствено още преди месец, въпреки уверенията на институциите, че условията там са добри. В средата на октомври 400-те настанени там чужди граждани живееха във фургони без ток и с оскъдна храна. Тогава нямаше топла вода, а майките бяха принудени да палят огньове, за да стоплят децата си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com