21 стотинки струва бюлетината за изборите на 4 април

2398
21 стотинки струва бюлетината за изборите на 4 април
Снимка: БГНЕС

Малко над 21 стотинки ще струва бюлетината за вота на 4 април. Това става ясно от офертата, която печатницата на БНБ е дала на ЦИК за изработката на бюлетините по обществената поръчка за отпечатването и доставката им, пише Монитор.

По традиция преди да се стигне до сключването на договор, от ЦИК ще проведат преговори с БНБ за цената и е възможно тя да бъде свалена. На предходните парламентарни избори през 2017-та цената на една бюлетина е била малко над 18 стотинки. Тогава обаче и прогнозната цена за изработката им бе по-малко - малко над 1,42 млн. лева общо за всички. Сега заложената от ЦИК сума е близо 1,55 млн. лева.

Най-дългата бюлетина за изборите ще е 70 сантиметра

Над 3 метра ще е разписката от машините на вота, която секционните избирателни комисии ще трябва да обработва, съобщава "Труд”. В...

Тепърва ще се определи и точният тираж. В момента прогнозният е за общо 7, 535 млн. бюлетини – както за страната така и за тези зад граница. Тези за чужбина, по предварителната заявка на външно министерство, са около 350 000. На този вот поръчаните бюлетини са по-малко. През 2017-та са били заложени малко над 7,842 млн. броя.

От БНБ посочват, че цената включва и всички разходи като мита, такси, застраховки, опаковка, както и транспортни разходи до областните центрове и до външно министерство. От Печатницата на БНБ вече докладваха на ЦИК,че са поръчали нужната апаратура, която ще се ползва за перфорацията на бюлетините. Именно по нея в деня на вота, членовете на секциите трябва да се откъснат крайчето с номера, който да се пусне в отделна кутия за отрязъците. От ЦИК дори питаха дали тази перфорация може да бъде хоризонтална, а не наклонена , както досега. От БНБ обаче отговориха, че вече са поръчали тези части към машините и такава промяна може да забави изработката на бюлетините. Според документацията на поръчката крайният срок за доставка по райони за бюлетините в страната е 2 април, а Външно трябва да получи своите за вота в чужбина най-късно до 20 март.

Иначе вчера Сметната палата отвори Единния регистър, в който всяка формация трябва да подава информация относно финансирането на кампанията и даренията за вота на 4 април. За да бъдат включени в системата обаче, партиите имат срок до 10 март да предоставят някои данни. Сред тях са трите имена, ЕГН и адрес на дарителите, видът, целта и стойността на направените дарения.

Наред с това ще трябва да се впишат и имената на фирмите и видът на техните дарения. Иска се информация и за онези кандидати, които сами са дали пари за кампанията. Сред нужните документи са и декларациите за произхода на средствата, когато общият размер от едно физическо или юридическо лице надхвърли една минимална работна заплата. Същото важи и когато парите са предоставени от кандидат или член на инициативен комитет. Партиите са длъжни да дадат и наименованията на социологическите и рекламните агенции, с които участникът работи. По време на предизборната кампания партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да изпращат в 7-дневен срок новопостъпилата информация.

Бюлетините ще струват 1,5 млн. лв., БНБ ще отпечата 7 535 000

Бюлетините за предстоящите парламентарни избори ще струват 1,5 млн. лв. с ДДС и ще се отпечатват от Българската народна банка. Тя ще им...

Междувременно МВР откри денонощна телефонна линия, на която да се подават сигнали за изборни нарушения или евентуални престъпления - 02/90 112 98. Тя ще работи до 5 април – ден след изборите. Освен на нея гражданите ще могат да пращат сигнали и по мейл – zbori2021@mvr.bg. От ведомството уточняват, че е създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите, а откриването им е част от мерките за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com