232-ма убийци помилвал Марин

5012
232-ма убийци помилвал Марин
Справката бе дадена от президентството по Закона за достъп до обществена информация

232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г., показва справка от президентството, с която "Труд" разполага. Общо помилваните за десетте години са 529. Помилването не винаги означава свобода. В повечето случаи се опрощава някаква част от наказанието.

Само един от излежаващите присъда за убийство обаче е помилван изцяло. В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание. Но има и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години. В един от случаите милостта на държавата е стигнала за цели 7 години и 9 месеца. Много от убийствата са станали при грабеж.

Пореден гаф на администрацията на Първанов

Възможно е указите, издадени от вицепрезидента Ангел Марин и през двата мандата за помилванията, да се окажат незаконни, тъй като не са...

Справката бе дадена от президентството по Закона за достъп до обществена информация. "Труд" поиска списъка на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция.

Оказа се обаче, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега.

В справката на президентството присъстват и 2 лица, осъдени за отвличане, убийство и кражба, на които през 1999 г. съдът е определил наказание от по 20 години. През 2007 г. и на двамата е опростена 1 година от остатъка от присъдата. Подобен е и казусът с осъден на 15 години за отвличане и убийство, чиято присъда е намалена с 1 година.

По година зад решетките е спестена и на двама, осъдени по 16 и 18 години за изнасилване и грабеж с опит за убийство. Много от помилваните са били осъдени за кражба, се вижда още от данните.

Официално: Няма указ на Първанов!

Бившият президент Георги Първанов не е издавал указ за упълномощаването на Ангел Марин. Това се казва в официално писмо от Администраци...

Първият помилван през 2002 г. е бил осъден за кражби. Последният случай от 2011 г. е за наказан за убийство.

Има и признат за виновен за подкуп, който се е възползвал от държавното снизхождение. Случвало се е Марин да прощава и на шофьори, които са причинили смърт или тежки телесни повреди в катастрофи. Така е станало с И.Т.В., причинил смъртта на четирима при пътен инцидент и получил за това 15 години решетки.

През десетте години са помилвани 72-ма, осъдени за престъпления, свързани с наркотици. 8 признати за виновни за обида и клевета също са получили държавна милост. Има и един, осъден за съжителство на семейни начала с 14-годишно момиче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com