Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

25 жалби спряха поръчки за пътно поддържане на стойност 2,3 млрд. лева

30 май 2022, 21:24 часа • 5245 прочитания

25 жалби са подадени досега в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу седемте поръчки, обявени от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в началото на април. С тях са спрени поръчки на обща стойност над 2,3 милиарда лева. Те са за поддържане на пътищата в шестте района за планиране и автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и „Марица“ за срок от три години.

„Процедурите за възлагане на обществени поръчки за избор на изпълнители на текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища са спрени, тъй като в Комисията за защита на конкуренцията са внесени жалби срещу решенията за откриването на обществените поръчки с искане за налагане на временна мярка по реда на чл. 203 от ЗОП „Спиране на процедурата“. Процедурите са спрени до влизане в сила на акт на КЗК, с който се оставя без уважение искането за спиране на процедурата или до постановяване на решение по същество на спора, в случай че е наложена временна мярка“, уточниха за Actualno.com от Пътната агенция. Те подчертаха, че към момента процедурите не са прекратени, а само спрени по смисъла на ЗОП.  

 

 

От АПИ информираха още, че дейностите по договорите за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища ще продължат в съответствие с решението на Народното събрание от 20 април 2022 г. С него се дава законова възможност на АПИ да разплати, довърши и възлага ремонтни дейности по сключените договори, за да се обезпечи поддържането на републиканските пътища до избора на нови изпълнители. 

Към дата 30-ти май АПИ е платила за пътноподдържащите фирми общо 599 420 753 лв.

„В момента се обработват всички внесени от пътните фирми фактури за изпълнени и приети дейности по сертификати. Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела всичко необходимо, за да плати на дружествата в най-кратки срокове“, допълниха от Агенцията.

Осем са жалбите срещу процедурата за Югозападния район, който включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София. Общата индикативна стойност на обществената поръчка за него е 358 092 500 лв. без ДДС. „Обонато Билд“ АД, „Инфра Експерт“ и „Лиел Констракшън“ са протестирали както срещу откриването на процедурата, така и срещу изменението й през май месец. Останалите фирми с жалби са „ЗМБГ“ АД и „Бул Строй Груп ИГ“ ЕООД.

 

 

Пет дружества обжалват поръчката за Северозападния район (за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен), чиято прогнозна стойност е 333 696 050 лв. без ДДС. Протестите, заради които АПИ я спря, са на фирмите „Нелсен Чистота“, Бул Строй Груп ИГ“, „ПСТ Груп“, „Автомагистрали Хемус“ и „Бългериан Акустик Груп“. Последната е променила предмета си на дейност  - строителство и поддръжка на пътища, през април месец тази година. Още не е регистрирана в Камарата на строителите, също като „Нелсен Чистота“.

Уточняваме, че едно от важните изисквания е участникът в процедурата през последните 5 години, считано от датата на подаване на офертата, трябва да е изпълнил дейности с предмет и обем, идентични/или сходни с този на поръчката.

Кандидатите трябва да опишат в списък тези дейности, като те трябва да са придружени с удостоверения за добро изпълнение, да съдържат стойността, датата, на която е приключило изпълнението, мястото, вида и обема, както и дали изпълненото е в съответствие с нормативните изисквания.

 

 

За Северния централен район жалбите са само две – на „Нелсен чистота“ и „Битумина ГМБХ – България“. Нейната прогнозна стойност е 286 007 525 лв. без ДДС, предназначени за държавните пътища в областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра.

Две фирми – „Пътно поддържане 2019“ и „Пътища“, са подали жалби срещу поръчката за Североизточния район (с области Варна, Добрич, Търговище и Шумен) и пределна стойност 246 777 750 лв.

 

 

За Югоизточния район обществената поръчка е с прогнозна стойност 295 522 500 лв. (с области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол). Обжалвана е от фирмите „Пътно поддържане – Сливен“, „Евро Строй Кънстракшън“ и „Пътища“.

Три са жалбите и срещу поръчката за областите в Южния централен район  (Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково) с обща прогнозна стойност 378 467 700 лв. Спряна е след протести на фирмите „АБ“, „Евро Строй Кънстракшън“ и „Фул Трак“. Последната е създадена през октомври миналата година, а предметът й на дейност е търговия на едро с електронни продукти. Тя също не е вписана в Камарата на строителите. 

Поддържането на автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“ и „Струма“ в следващите три години е с прогнозна цена 418 852 500 лв. Жалби срещу поръчката има в КЗК от „Бул Строй Груп ИГ“ ЕООД и „Пътища“ АД.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес