25 жалби спряха поръчки за пътно поддържане на стойност 2,3 млрд. лева

5441
25 жалби спряха поръчки за пътно поддържане на стойност 2,3 млрд. лева
Снимка: Анита Чолакова

25 жалби са подадени досега в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу седемте поръчки, обявени от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в началото на април. С тях са спрени поръчки на обща стойност над 2,3 милиарда лева. Те са за поддържане на пътищата в шестте района за планиране и автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и „Марица“ за срок от три години.

„Процедурите за възлагане на обществени поръчки за избор на изпълнители на текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища са спрени, тъй като в Комисията за защита на конкуренцията са внесени жалби срещу решенията за откриването на обществените поръчки с искане за налагане на временна мярка по реда на чл. 203 от ЗОП „Спиране на процедурата“. Процедурите са спрени до влизане в сила на акт на КЗК, с който се оставя без уважение искането за спиране на процедурата или до постановяване на решение по същество на спора, в случай че е наложена временна мярка“, уточниха за Actualno.com от Пътната агенция. Те подчертаха, че към момента процедурите не са прекратени, а само спрени по смисъла на ЗОП.  

 

 

От АПИ информираха още, че дейностите по договорите за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища ще продължат в съответствие с решението на Народното събрание от 20 април 2022 г. С него се дава законова възможност на АПИ да разплати, довърши и възлага ремонтни дейности по сключените договори, за да се обезпечи поддържането на републиканските пътища до избора на нови изпълнители. 

Към дата 30-ти май АПИ е платила за пътноподдържащите фирми общо 599 420 753 лв.

„В момента се обработват всички внесени от пътните фирми фактури за изпълнени и приети дейности по сертификати. Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела всичко необходимо, за да плати на дружествата в най-кратки срокове“, допълниха от Агенцията.

Осем са жалбите срещу процедурата за Югозападния район, който включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София. Общата индикативна стойност на обществената поръчка за него е 358 092 500 лв. без ДДС. „Обонато Билд“ АД, „Инфра Експерт“ и „Лиел Констракшън“ са протестирали както срещу откриването на процедурата, така и срещу изменението й през май месец. Останалите фирми с жалби са „ЗМБГ“ АД и „Бул Строй Груп ИГ“ ЕООД.

 

Министър: Попарени са надеждите ни за основен ремонт на пътища

Няма поръчка на основен ремонт на пътища, която да е обявена от нас, и да не е обжалвана. Това попарва надеждите ни да ремонтираме - ос...

 

Пет дружества обжалват поръчката за Северозападния район (за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен), чиято прогнозна стойност е 333 696 050 лв. без ДДС. Протестите, заради които АПИ я спря, са на фирмите „Нелсен Чистота“, Бул Строй Груп ИГ“, „ПСТ Груп“, „Автомагистрали Хемус“ и „Бългериан Акустик Груп“. Последната е променила предмета си на дейност  - строителство и поддръжка на пътища, през април месец тази година. Още не е регистрирана в Камарата на строителите, също като „Нелсен Чистота“.

Уточняваме, че едно от важните изисквания е участникът в процедурата през последните 5 години, считано от датата на подаване на офертата, трябва да е изпълнил дейности с предмет и обем, идентични/или сходни с този на поръчката.

Кандидатите трябва да опишат в списък тези дейности, като те трябва да са придружени с удостоверения за добро изпълнение, да съдържат стойността, датата, на която е приключило изпълнението, мястото, вида и обема, както и дали изпълненото е в съответствие с нормативните изисквания.

 

Старт на летните ремонти: Вижте къде ще е затруднен трафикът

Започват ремонти по автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица". Обещанието, специално за тези, които ще пътуват към морето...

 

За Северния централен район жалбите са само две – на „Нелсен чистота“ и „Битумина ГМБХ – България“. Нейната прогнозна стойност е 286 007 525 лв. без ДДС, предназначени за държавните пътища в областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра.

Две фирми – „Пътно поддържане 2019“ и „Пътища“, са подали жалби срещу поръчката за Североизточния район (с области Варна, Добрич, Търговище и Шумен) и пределна стойност 246 777 750 лв.

 

АПИ обеща ремонтите на пътищата да не препятстват туристопотока

Шефът на АПИ Тодор Василев увери депутатите от парламентарната комисия по туризъм, че текущите ремонти по пътищата към морето няма да п...

 

За Югоизточния район обществената поръчка е с прогнозна стойност 295 522 500 лв. (с области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол). Обжалвана е от фирмите „Пътно поддържане – Сливен“, „Евро Строй Кънстракшън“ и „Пътища“.

Три са жалбите и срещу поръчката за областите в Южния централен район  (Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково) с обща прогнозна стойност 378 467 700 лв. Спряна е след протести на фирмите „АБ“, „Евро Строй Кънстракшън“ и „Фул Трак“. Последната е създадена през октомври миналата година, а предметът й на дейност е търговия на едро с електронни продукти. Тя също не е вписана в Камарата на строителите. 

Поддържането на автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“ и „Струма“ в следващите три години е с прогнозна цена 418 852 500 лв. Жалби срещу поръчката има в КЗК от „Бул Строй Груп ИГ“ ЕООД и „Пътища“ АД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com