250 г. от написването на "История славянобългарска"

34434
250 г. от написването на "История славянобългарска"

На 10 ноември се навършват 250 години от написването на "История славянобългарска" и 290 години от рождението на Паисий Хилендарски.

Паисий Хилендарски (1722–1773), често наричан още Отец Паисий, e български народен будител и духовник, автор на "История славянобългарска"

Благоевград покорява Брюксел с история, настояще и бъдеще

Благоевград ще завладее с мащабна рекламна кампания сърцето на Европейския съюз - белгийската столица Брюксел, предаде Стандарт нюз. Из...

. Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположника на българското Възраждане.

Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 г., припомня БГНЕС.

Паисий Хилендарски е олицетворение на прехода от българското средновековие към епохата на национално-освободителното културно и политическо движение. Създаването на "История славянобългарска" по времето и при условията, в които той живее, е изключителен граждански и книжовен подвиг.

Подтикван от патриотизъм и тревога за съдбата на българския род и език, като възкресява славното минало на българите чрез своята "книжица" Паисий се стреми да събуди народностното им съзнание, да им внуши, че имат основания за високо национално самочувствие и гордост. Един от най-важните му аргументи за това е дейността на Константин-Кирил Философ и Методий.

40 часа обществен труд за двама от ромите, изгаврили се с историята ни

40 часа общественополезен труд ще трябва да положат двама от възпитаниците на Професионалната гимназия по транспорт в Добрич, които се ...

С оценките си за славянските първоапостоли той продължава средновековната традиция на преклонение пред тяхното дело, положило основата на богатата старобългарска култура. За съзнанието му, че те имат първостепенно значение в българската история, говори фактът, че той включва в труда си отделна глава под надслов "За славянските учители". В нея Паисий Хилендарски дава животописни вести за тях, спира се на изнамирането на славянското писмо и създаването на общославянски книжовен език, посочва къде се осъществява мисията на Кирил и Методий и кой народ пръв е използвал преведените богослужебни книги. При трактовката на тези въпроси съобразно с духа на епохата се проявява романтичното отношение на автора към миналото на българския народ.

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на 10 ноември в Банско за участие в тържественото отбелязване на 250-годишнината.

В 10.00 часа в Духовно-историческия център "Св. Паисий Хилендарски" в града държавният глава ще присъства на възпоменателен молебен за отец Паисий и ще разгледа изложбата "Паисий - предвестници и следовници".

Началото на тържественото честване е в 11.00 часа на пл. "Възраждане", а в 11.50 часа президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред паметника на Паисий Хилендарски в Банско.

ГЕРБ: Доган не го чака добро бъдеще, щом пренаписва историята

За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята. И това не е наша гледна точка...

Редактор: М. Дачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com