3 наказателни процедури срещу България открива ЕК заради мигрантите

4958
3 наказателни процедури срещу България открива ЕК заради мигрантите
Снимка: БГНЕС

ЕК открива 40 наказателни процедури срещу държави-членки на ЕС заради това, че не са приложили съответното общностно законодателство, свързано с мигрантите.

Срещу България са открити три процедури - две "официални уведомителни писма" и едно "мотивирано становище". Трите процедури са свързани с липса на данни дали нашата страна прилага определено европейско законодателство.

Сърбия отвръща на Хърватия с контрамерки в полунощ

Сърбия е сериозно настроена да вземе мерки срещу Хърватия, която закри границата с източната си съседка заради бежанския поток, преду...

Мотивираното становище се отнася до Директива 2011/95/ЕС. Тя хармонизира законодателствата на страните-членки в ЕС относно статута на граждани на трети страни или хора без гражданство, които попадат под международна закрила. Директивата определя и правото да не бъдеш върнат обратно в страната, от която си избягал в търсене на убежище, както и режимите за издаване на разрешителни за пребиваване, документи за пътуване, достъп до трудовия пазар, до образование, социални помощи. Крайният срок за имплементирането ѝ е бил 21 декември, 2013 година. Освен България, и Испания не е транспонирала еврозаконодателството.

ЕК е изпратила предупредително писмо до България още през юни 2013-та година, но досега не знае дали нашата страна е въвела в сила посоченото общностно законодателство. Същото се отнася за Испания, която е била питана какво става с официално писмо през януари, 2014-та година. В срок от два месеца трябва да отговорим какви мерки ще предприемем, за да поправим законодателния пропуск - иначе ЕК може да ни даде на съд.

България не е приложила досега и директивата по процедурите за предоставянето на убежище, като по случая е изпратено уведомително писмо. Писмото е първа стъпка, преди мотивираното становище. Въпросната директива очертава правилата за предоставяне и отнемане на убежище (международна закрила). Директивата е одобрена през 2005 г. и е следвало да бъде въведена в националното законодателство до 20 юли тази година.

България не е оповестила и мерките, предприети по директивата от 2013 г. за условията за прием на кандидати за статут. Този документ посочва минималните стандарти на условията за прием на подателите на молби за закрила, отбелязва БТА.

Словакия ще оспори мигрантските квоти на ЕС

Словакия ще оспори в съда квотите за преразпределяне на мигрантите, които във вторник бяха одобрени от вътрешните министри от ЕС, преда...

Директивата разглежда достъпа до подслон, храна, здравни грижи и работа. Директивата забранява задържането на уязвими хора, особено на малолетни. Тази директива от 2003 г. е трябвало да бъде приложена до юли тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com