3000 машини ще чистят пътищата през зимата

1778
3000 машини ще чистят пътищата през зимата
Снимка: БГНЕС

Около 3000 машини е предвидено да поддържат републиканската мрежа през зимните месеци. Това сочат одобрените планове на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Зимното поддържане на пътищата се въвежда най-рано от 1 ноември в зависимост от метеорологичните прогнози. Директорите на пътните управления следят предвижданията на метеоролозите по райони и са готови да предприемат необходимите действия за обработка на настилките и по-рано, ако се налага. Заради големите разлики в температурите в светлата и тъмната част на денонощието през последните седмици от АПИ предупреждават водачите и шофьорите да подготвят автомобилите за движение при зимни условия своевременно. Причината е, че макар през деня температурите да са високи, по планинските проходи и усойните места рано сутрин е възможно да се образуват поледици и настилките да са хлъзгави. Според експерти от пътния бранш зимното поддържане на шосетата с химикали срещу заледяване е около 10 пъти по-скъпо в сравнение с разхвърлянето на луга. Отделно използването на синтетичните противозамръзващи реагенти е забранено по пътища минаващи близо до вододайни зони, а също така и около природни резервати.

Солени глоби за фирмите, чистещи София от снега

Фирмите, ангажирани със снегопочистването на улиците и булевардите в столицата, успяват да се справят със задълженията си, които има по...

По данни на АПИ прогнозните средства за зимно поддържане на републиканските пътища през следващите месеци са между 65 и 80 млн. лв., пише "Монитор".

Регионалният министър Николай Нанков уточни, че има пари колкото са необходими. „Надяваме се зимата да не е толкова тежка, за да се спести ресурс за пътни ремонти“, коментира министърът. "Още от сряда предупреждавахме, че положението ще бъде тежко в старопланинските проходи. По пътищата над 70% от спрените автомобили бяха с летни гуми. Необходимо е по-сериозно разбиране и култура на българските шофьори, коментира ситуацията с първия сняг той.

Според правилата на пътната агенция, пътят от Враца за Оряхово например, при силен сняг трябва да бъде проходим при зимни условия до 2 часа след спиране на валежа със снежна покривка до 3 см, също като магистралите. При същите обстоятелства пътуващите по шосето от Варна за Добрич биха чакали пътят пред тях да се изчисти за 3 часа и върху него да има не повече от 5 см. На подобен режим са почти всички пътища в Южна Добруджа и Лудогорието, като причина за забавянето там са силните ветрове. Поначало при виелица снегорините не се пускат да чистят, освен ако няма закъсали хора в автомобилите си на пътя.

Спрямо изискванията за почистване пътищата са разделени на четири групи, според трафика. Така максималният срок за провеждане на снегопочистването - от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на шосетата до постигане на изискванията, за ниво А е 2 часа, за Б – 3 часа, за В – 5 часа, и Г - 8 часа.

Предвидени са 80 млн. лв. за зимно почистване на пътищата

За зимно почистване на пътищата са отделени 80 млн. лв. Парите са достатъчни, но регионалният министър Николай Нанков все пак изрази на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com