40 съдби и живот почти по график в Дома за възрастни с увреждания в Асеновград

28945
40 съдби и живот почти по график в Дома за възрастни с увреждания в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Днес ще Ви разкажем една по-различна история. Ще Ви представим живота в Дома за пълнолетни лица с физически увреждания в Асеновград. Ще Ви запознаем с човешки съдби и характери. Ще Ви разкажем за хората, които са далеч от нас, защото ние самите ги приемаме различно. А те, всъщност, са част от обществото. Общо 40 души от различни градове на страната - само мъже - живеят в специализираното заведение за социални услуги, какъвто е и капацитетът му. Някои от тях са настанени там от повече от 20 години, а други са там от скоро. Част от жителите на Дома приемат настаняването си там, като още един шанс за социализация. А други - като начин на изолация. Средната възраст на потребителите е 62 г. Домът за пълнолетни лица с физически увреждания в Асеновград представлява комплекс от социални услуги. За настанените в институцията се полагат 24-часови грижи от специалисти, които работят на смени.

 

Създават жилищна сграда за настаняване на бездомни хора в Асеновград

Идея за изграждане на нови социални жилища възнамерява да реализира община Асеновград. Целта е да се създаде цяла жилищна сграда. В мом...

 

Общата численост на персонала е 21 души. За хората, живеещи в институцията се грижат директор, социален работник, лекар, счетоводител, домакин, медицински сестри, трудотерапевт, рехабилитатор, санитар, перач, шофьор и огняр. В социалното заведение са настанени хора с различни физически увреждания, довели до неспособност за самостоятелно функциониране в общността. Най често срещаните диагнози сред тях са "Детска церебрална парализа", мозъчен инсулт, инфаркт, последици от мозъчно съдова болест, вродени костно–мускулни деформации, енцефалит, миелит, състояния след счупвания на различни кости и други. "Физическите дефицити, вследствие на горепосочените диагнози, са сериозни и поради това, пребиваващите се нуждаят от морална подкрепа, за да приемат увреждането си и да продължат достойно живота си и стремейки се да възвръщат изгубените си умения", каза за Actualno.com директорът на Дома Албена Атанасова. Тя обясни, че често в този процес хората губят надежда и проявяват емоционална нестабилност, изразяваща се в гневност, лесна раздразнителност и безпомощност.

 

Специализирани легла замениха русенските в Дома за хора с увреждания в Асеновград

36 нови специализирани легла ще ползват вече потребителите на Дом за лица с физически увреждания в Асеновград. Голям част от потребител...

 

Затова целта на служителите в социалното заведение е да мотивират потребителите на услугата, за да може да продължат усилията си за успешно възстановяване. "Крайната ни цел е да ги накараме да повярват, че могат да бъдат полезни за себе си и обществото, независимо от болестта", посочи Атанасова. По-голямата част от настанените лица нямат никакви близки и роднини. Те разчитат единствено на персонала, който е и тяхното семейство. Едва пет души са посещавани от близките си веднъж месечно, а други шест биват посещавани по-рядко.

 

 

Депутат с увреждания отвърна на свой колега, който поиска да праща деца с увреждания в домове

Депутатът от БСП Михаил Христов, който е двукратен параолимпийски шампион в дисциплината дълъг скок, взе отношение за думите на своя ко...

"Трогателни моменти не са се случвали скоро, освен когато деца от града ги изненадат с изнасяне на поздравителни програми", разказва с умиление директорката. Денят на хората с увреждания, настанени в Дома, започва с грижа от санитарите. С тяхна помощ потребителите стават, прави се личен тоалет и почистване и подреждане на стаите. След това, медицинската сестра отговаря за назначенищта, относно здравето. Основните здравни потребности на хората, настанени в асеновградския Дом, са свързани със запазване на здравословното състояние и подобряване на здравето чрез контролиране на назначената медикаментозна терапия. За да се осъществи това, им се оказва съдействие при консултации с личен лекар и лекари-специалисти и придружаване при хоспитализация в болнично заведение или за санаториално лечение. Помага им се при заверяване на протоколите в здравна каса и закупуване на лекарства и други медицински консумативи.

 

 

Денят на хората продължава със социалните работници и трудотерапевтите. те се грижат за запълване на времето на настанените лица, в зависимост от индивидуалните им потребности и желания. Защото в Дома живеят хора, които не могат да бъдат поставени в рамка, тъй като всеки от тях е с различен характер и нужди. Жителите на институцията са настанени по двама в стая, като има три спални помещения с три легла и едно по-голямо - за четирима души. Всяка стая разполага с телевизори, нощни шкафчета, гардероби. Част от спалните си имат дори хладилници и микровълнови фурни. Осигурени са три пъти дневно храна по рецептурник, отопление, осветление, качествена грижа за добра лична хигиена и в сградата, като цяло, добри комунални битови условия, осигуряващи възможност за качествен сън и почивка на настанените. Последното обновление в Дома бе реализирано преди няколко месеца, когато бяха закупени нови специализирани легла.

Манолова обяви гореща телефонна линия за хора с увреждания

"Притеснена съм по начина, по който стартира реформата от служителите на социалното министерство. Факт е, че пенсиите на хората с увреж...

 

 

Институцията разполага и със специален кабинет за рехабилитация. В него функционират различни апарати, като нискочестотно магнитно поле, ултразвук, бипулсатор, шведска стена, динамометър, медицински тояжки, бухалки и медицински топки и други уреди за кинезитерапия. Обичайно, денят на хората от институцията е с приблизителен график - имат часове за рехабилитация, за занимания и битова терапия, за хранене и т.н., но служителите се съобразяват първо с потребностите на потребителите. Именно за това, социалната интеграция в институцията се осъществява чрез индивидуална работа за разрешаване на възникнал проблем от ежедневието. А когато се наложи се оказва съдействие за реализиране на правата на настанените в Дома, във връзка със Закона и Правилника за интеграция на хората с увреждания. Чрез индивидуалната социална работа се акцентира на силните страни на всеки един, за да се възвърне увереността и преодолее чувството на хората за непълноценност.

 

В Кюстендил ще се проведе благотворителен концерт за възрастни хора с увреждания

В събота (15 декември) от 11:00 ч. ще се проведе коледен благотворителен концерт в Дома за възрастни хора с физически увреждания &bdquo...

 

Други прилагани методи за социална интеграция в институцията са реализирането на различни видове трудотерапия. Те помагат на хората със сходни интереси да взаимодействат и споделят ежедневието си, натрупвайки нови умения. И не на последно място са организираните социокултурни дейности, като екскурзии до други населени места и пикници на открито. Те помагат на потребителите на Дома в Асеновград да останат свързани със заобикалящата ги действителност. Основен проблем, с който се сблъскват хората с увреждания от социалното заведение в ежедневието си, са недостъпността на обществената среда. Тя допълнително ограничава затруднената им мобилност. А най–честите проблеми, срещани сред персонала при грижата за настанените лица, са липса на физическа сила, необходима за поддържането на добрата лична хигиена на лежащите потребители. Съществуват и трудности, свързани с адаптацията на нови лица, както и психологически проблеми, касаещи разрешаването на ежедневни междуличностни конфликти. "Такива се пораждат обикновено, вследствие на злоупотреба с алкохол от някои от настанените", посочва директорът на заведението. Здравословният начин на живот на потребителите се осигурява чрез задоволяване на потребности от физиологичен и битов характер.

Хората, настанени в институцията в Асеновград обясняват, че са доволни. И не искат съжаление, а единствено - внимание. Харесва им да играят на шах и карти и да четат книги. И така всеки ден - живот по график. Разнообразен и едновременно - все един и същ. Вътрешните конфликти решават помежду си чрез разговори или с помощта на директора. А болките и тревогите си споделят с хората от персонала, които чувстват по-близки. Служителите също не се оплакват. Те казват, че не е лесно, изисква се много търпение и тактичност. Но когато имаш добро сърце приемаш хората такива, каквито са. Външните грижи, които се полагат за хората от Дома, са предимно от личен лекар и от доктори специалисти, както и в зависимост от индивидуалните нужди - стоматолог и/или зъботехник и услуги от санаториални и лечебни заведения.

Образователните потребности на потребителите на асеновградския дом са занижени, поради възрастови и интелектуални нарушения. По тези причини те не са в основата на мотивационния им процес. Сградата на Дома в Асеновград е обезопасена с парапети на стълбите и разполага с широки врати и асансьор/товарен/. Терасите са с високи парапети и има пожарогасители на всеки етаж. Всеки, който желае да извърши дарение към институцията, може да го направи свободно, за което получава Протокол за дарение, обясни в заключение директорът на социалното заведение - Албена Атанасова. Домът за пълнолетни лица с физически увреждания в Асеновград се финансира от държавния бюджет по определени стандарти, а понякога общината дофинансира при нужда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...