47 българи са на организирани екскурзии извън страната, буквално нямаме туризъм заради коронавируса

2756
47 българи са на организирани екскурзии извън страната, буквално нямаме туризъм заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

„Към момента има общо 47 организирани туристи, които са извън България. Те се намират в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар и Великденските острови“. Това заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Проблемната дестинация за момента се оказва аржентинската столица Буенос Айрес, тъй като полетите оттам са спрени. В момента към тази дестинация летят турските авиолинии, но е редно туроператорите или почиващите да си заплатят допълнителните разходи, за да се приберат и после да търсят възстановяване от авиокомпанията, като се позоват на форсмажорните обстоятелства“, заяви Ангелкова, като отново подчерта, че тук става въпрос за организирана екскурзия.  

Ангелкова предлага туроператорите да издават ваучери за бъдещи пътувания

Предлагаме да има възможност туроператорът да издава ваучери за бъдещо пътуване със срок до 24 месеца. Предлагаме също, докато трае изв...

„Нееднократно подчертах колко е безотговорно това поведение както на туроператорите, така и на туристите, които са поели риска“, категорична беше тя. Министър Ангелкова допълни, че в Малта също има индивидуални туристи, които са си резервирали сами нощувки, а не през оператор. От българската страна се опитват да се свържат индивидуално с всеки един от тях. „Премиерът обяви, че няма да оставим нашите съграждани да не се приберат у дома, но отново апелираме за отговорност“, заяви тя.

Общо 25 чуждестранни туристи има към момента в курорта Боровец. От тях 21 са англичани, трима са сърби и един австриец. Очаква се британските граждани да се завърнат още утре в родината си със специален чартър.

В Пампорово към този момент остават 16 чуждестранни туристи. Сред тях има граждани на Турция, Русия, Хърватия и Румъния. Очаква се хърватите да се приберат в страната си.

111 са чуждестранните туристи в Банско. Основната група от тях са англичани като част от тях вече са отпътували, а други ще си заминат утре.

Ангелкова: Трудно ми е да прогнозирам дали изобщо ще има летен сезон

Трудно ми е да прогнозирам как ще се развие и дали изобщо ще има летен туристически сезон. Това каза министърът на туризма Николина Анг...

Общо 66 от туристите са руснаци, като 55 от тях са чрез туроператори у нас. Трябваше да отпътуват утре с чартър от Пловдив. „Получихме информация, че има вероятност да не бъдат качени в самолета, който е организиран, с оглед на това, че идват от град, който е поставен под карантина, за да не се постави под опасност здравето на останалите пътници в самолета“, съобщи министър Ангелкова. Тя е провела разговор с руския посланик, който е поел ангажимент туристите от Банско да бъдат извозени с отделен чартър и ако е възможно това може да стане още утре.

„След последните събития буквално нямаме туризъм. Спадът е наистина драстичен и това е абсолютно разбираемо и обективно с оглед на безпрецедентната ситуация, в която се намираме“, завърши Николина Ангелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 9 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com