50-60 тона е умрялата риба заради пресъхването на река Искрецка

3825
50-60 тона е умрялата риба заради пресъхването на река Искрецка

Над 12 000 души в община Своге са без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля значително през последните две денонощия. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово.

Над 12 000 души в община Своге са без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля значително през последните две денонощия. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово.
Зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов обобщи пред медиите доставките на вода и подпомагането на жителите:
Столичният кмет Йорданка Фандъкова още в първия момент е изпратила три водоноски от Столична община с питейна вода. Кметът на Гоце Делчев е изпратил 12 тона питейна вода, които отиват към селата Искрец и Свидня, кметът на Ботевград също е изпратил две водоноски с вода. Помощ са предоставили и кметовете на Ихтиман и Дупница.
Михайлов заяви, че МС днес са отблокирали държавния резерв с 99 тона питейна вода, и тя вече е разпределена в пет тира и пътува към Своге.
Предоставени са и две водоноски от Софийска вода, две водоноски на "Искър-2000". Разкрити са 18 стационарни пункта.
Допълнително са изпратени и 16 тона вода от Долна баня и предстои да дойдат 50 тона от Девин.
Направен е и оглед на водохващането, каза още Михайлов. В Своге утре ще пристигне хидрогеолог, който ще започе да работи по разкриването на два сонтажа в река Искрецка, за да се осигурят допълнителни количества вода.
На този етап се правят само предположения какви са причините за намаляването на нивото на реката, каза още зам.-кметът на Своге.
Кметството се е свързало с екаризаж и ще започнат да чистят тоновете умряла риба от рибарниците.
Михайлов каза, че тя е около 50-60 тона и общината ще поеме разходите по разчистването.Над 12 000 души в община Своге са без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля значително през последните две денонощия. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово.

Зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов обобщи на брифинг доставките на вода и подпомагането на жителите, след като кабинетът на Гълъб Донев осигури 99 хил. литра питейна вода на общината. Михайлов заяви, че тя вече е разпределена в пет тира и пътува към Своге.

Бедствено положение в Своге, и в Разград водоподаването е нарушено

Частично бедствено положение беше обявено снощи в град Своге, както и в околните села Искрец, Свидня и Церово. Причината е намален деби...

Столичният кмет Йорданка Фандъкова още в първия момент е изпратила три водоноски от Столична община с питейна вода. Кметът на Гоце Делчев е изпратил 12 тона питейна вода, които отиват към селата Искрец и Свидня. Кметът на Ботевград също е изпратил две водоноски. Помощ са предоставили и кметовете на Ихтиман и Дупница, обяви Михайлов.

"Предоставени са и две водоноски от Софийска вода, две водоноски на "Искър-2000". Разкрити са 18 стационарни пункта. Допълнително са изпратени и 16 тона вода от Долна баня. Предстои да дойдат 50 тона от Девин", допълни той.

Направен е и оглед на водохващането. В Своге утре ще пристигне хидрогеолог, който ще започне да работи по разкриването на два сондажа в река Искрецка, за да се осигурят допълнителни количества вода. На този етап се правят само предположения какви са причините за намаляването на нивото на реката, каза още зам.-кметът на Своге.

Кметството се е свързало с екарисаж и ще започнат да чистят тоновете умряла риба от рибарниците. Михайлов каза, че тя е около 50-60 тона. Общината ще поеме разходите по разчистването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com