55% от българите се опасяват от разпространение на радикален ислям у нас

2977
55% от българите се опасяват от разпространение на радикален ислям у нас
Снимка: Getty Images

Повече от половината българи - 55 на сто, се притесняват от появата на радикален ислям у нас. Близо 85% пък смятат, че има опасност от някакъв тип радикализация сред младите хора. Почти 75% са на мнение, че най-сериозна е опасността това да се случи с млади хора от етническите малцинства.

35% смятат, че опасността от радикализация в България е реална и голяма, но близо половината от анкетираните – 48%, не смятат, че тази заплаха е непосредствена. Данните са от проучване на неправителствената организация „Софийски форум за сигурност” и са цитирани от bTV.

Най-податлива на радикализация е групата на младежите между 18 и 30 години.

1/3 от българите смятат, че миграционните потоци ще радикализират българското общество, но почти толкова са на мнение, че това ще се случи само ако се насажда негативно отношение към чужденците.

До месец Ахмед Муса може да чака ВКС да се произнесе по жалбата му

Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе в срок за един от подсъдимите по т.нар. дело срещу 14-те имами. Жалба до върховните съд...

Нагласите на българите спрямо чужденците и заплахата от радикализирането има своето обяснение и е свързано с мигрантската вълна, обяснява Йордан Божилов от „Софийски форум за сигурност”.

„Най-важна е превенцията. Човек не се ражда терорист. Трябва да се обърне внимание на образованието, семейството, ценностната система и ранното засичане на готовността за такива действия: важна е дейността на полицията, разузнаването и контраразузнаването за предотвратяване на такива явления”, казва той.

По думите му радикализацията е процес, който протича на социално микрониво.

„Това, което виждаме в Западна Европа, е проява на натрупвани с десетилетия проблеми, неглижирани проблеми... Цели групи хора нямат перспективи за развитие”, казва той.

За да избегнем радикализацията според него трябва да се работи с маргинализираните групи; хора, които са склонни към насилие; трябва да има и превенция в ранна възраст и в училището, взаимодействие на всички органи на държавна власт с обществото.

Делото за радикалния ислям ще се гледа на последна инстанция

Днес, 18 март, Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава по делото срещу 14-те подсъдими за разпространение на радикални ислямистки и...

„Най-добре проблемите се виждат на ниско ниво. Трябва да подготвим учителите, кметовете и полицаите да разпознават ранните признаци на радикализацията, така че да се взимат мерки”, подчертава той.

От МВР смятат, че държат под контрол малцинствени общности, които биха възприели радикални идеи. Следи се строго самоличността и на преминаващите през страната ни мигранти, уверява зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев

„Бежанският поток е едно предизвикателство, непознато явление в съвременния свят. В България има създаден механизъм за противодействие на радикализма през миграционните потоци”, казва той.

„В Европа има групи и общности, които са изключени. За България това са нови явления, но хората в някои махали също са уязвими към радикализация. Имаме национална стратегия в тази насока и план как МВР да продължи работата си с тези общности”, добавя Георгиев.

„На първо време е нужно обучение за това какво представлява религията (...) по-активно да се покаже действителното лице на исляма. Към момента подобни стратегии за дерадикализация се изпълняват в държавите от Северна Африка. За да се постигнат резултати обаче са нужни десетилетия работа”, подчертава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com