59 домове за деца са закрити за 5 години

4142
59 домове за деца са закрити за 5 години

5655 деца и младежи са изведени от специализираните институции. Към 31.12.2009г. те са били 7587, а към 31.07.2015г. вече са 1932. Това стана ясно от данни предоставени от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), предаде  БГНЕС.

Към края на 2009 г. специализираните институции са 137, а към 31..07. 2015г. те са 78. Така са закрити за този около 5 годишен период 59 специализирани институции. Сред целите на националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България” 2010 – 2025г. е закриване на тези 137 институции за деца в рамките на 15 години, както и недопускане настаняването и отглеждането на деца от 0 до 3 години в резидентна грижа от всякакъв тип след приключване на реформата.

Скандал около дом за деца във Велинград - има или няма злоупотреби

Заради това, че носят пари, в Центъра за деца от семеен тип във Велинград гледат малчугани. Колкото повече деца има, толкова повече пар...

Според резултатите от национално представително социологическо изследване на обществените нагласи към процеса на деинституционализация на грижата за деца и постигнатите до момента резултати Деинституционализацията е стратегия, чиито цели се приемат от поне 70% от широката общественост, а принципите и ценностите й от 82%.

Към момента на проучването 65% от населението над 18 години е достатъчно информирано за националното и локално измерение на процеса, сочи още проучването представено от социолога Живко Георгиев.

Изследването регистрира и предизвикателства, които ще продължат да бъдат заплаха за достигане на целите на визията за деинституционализация. Сред основите е това, че обществото ни все още продължава да бъде високо толерантно или във всеки случай „разбиращо” по отношение на изоставянето на деца.

 

Чудовищни злоупотреби в дом за деца във Велинград

Момиче и неговият брат близнак повече от месец живеят във финансирания с европари Център за настаняване от семеен тип във Велинград. Об...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com