61% от децата между 7 и 9 години у нас са с наднормено тегло

1397
61% от децата между 7 и 9 години у нас са с наднормено тегло
Снимка: iStock/Guliver

Затлъстяването при децата навсякъде по света вече е проблем. В Европа едно от при деца е с наднормено тегло, докато в България 61% от децата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло и затлъстяване, като 50% от децата с този проблем стават възрастни със затлъстяване. Тревожната статистика събра в Албена специалисти от 15 страни на 32-рия Международен конгрес по детско затлъстяване. Научният форум обедини 80 специалисти и бе организиран от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, съвместно с Европейската група по детско затлъстяване.

ОЩЕ: СЗО: Над 30% от децата в България страдат от затлъстяване, нужни са навременни прегледи

Основните акценти в програмата на конгреса бяха превенцията и терапията на детското затлъстяване, диетологичните подходи в терапията, физическата активност и времето пред екран, психо-социалните аспекти на затлъстяването, фармакотерапията и бариатричната хирургия в детска възраст.

Превенцията включва различни мерки и програми на държавно ниво, насочени към промоция на здравословно хранене, физическа активност, ограничаване на часовете пред екран, осигуряване на достатъчно сън. Терапията е преди всичко в промяна на начина на живот, в създаване на здравословни хранителни навици, а диетите са неприложими, защото детският организъм се нуждае за развитието си от всички групи хранителни вещества. Ограничават се само пакетираните храни, защото са ултрапреработени и нямат никаква хранителна стойност. Семейството е ключово за хранителната и здравна култура на детето. Но обществото и държавата също са отговорни за правилното хранене, за физическата активност, за контрола на стоенето пред екран и за продължителността на съня при децата, обясни доц. Теодора Ханджиева-Дърленска – председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Децата се движат все по-малко и една от основните причини за това е стоенето пред екран. Според препоръките на СЗО до тригодишна възраст децата не трябва изобщо да ползват екрани, от 3 до 6 г. – максимум един час дневно, от 7 до 18 г. – максимум два часа дневно. Защото пребиваването пред дигитални устройства краде от времето за игра и за движение.

ОЩЕ: Затлъстяване: Шокираща оценка и прогноза за света

„Държавната политика за промотиране на движението е много важна, защото тя създава условия за игра на децата, да има места, където те да спортуват на открито, да има площадки с фитнеси за детска възраст. И това да е безплатно, да бъде достъпно за всички деца“, допълни доц. Дърленска.

Трима специалисти от България изнесоха лекции на конгреса. Проф. Виолета Йотова от Медицинския университет във Варна откри форума с лекция за честотата на затлъстяването на Балканите. Доц. Милена Георгиева от БАН представи лекция за генетиката на затлъстяването. А проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи говори по темата Европейски и национални подходи за реформулиране на храните.

Концепцията обуславя сътрудничеството на науката с индустрията така, че на базата на научните изследвания да се променя съставът на храните – да се намалява съдържанието на трансмазнини, захар, сол и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

НКЖИ дава над 12,5 млн. лв. за киберсигурност

Нови избори - нови надежди за младите хора: Кога ще се обособи Министерство на младежта?

Грандиозен астрономически проект: България се присъединява към паневропейския радиотелескоп LOFAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество