647 кандидати за 29 младши съдии

1648
647 кандидати за 29 младши съдии
Снимка: БГНЕС

В сградата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе писменият изпит по обявения с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съветконкурс за заемане на 29 длъжности за „младши съдия“ в окръжните съдилища.

Общо 755 кандидати подадоха документи за участие в конкурса, като от тях до участие бяха допуснати 753. На писменият изпит се явиха 647 кандидати.

Внесени са 7 предложения за изборни членове на ВСС от квотата на съдиите

Две нови предложения за изборни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите са депозирани във ВСС, с което общо номинир...

В 9,00 часа, в присъствието на членовете на двете конкурсни комисии, в аудитория 272 в сградата на Ректората, се изтеглиха: един казус от гражданско-правните науки, един казус от наказателно-правните науки и един тест по Право на Европейския съюз и защита правата на човека. От присъствалите кандидати, 184 предадоха в запечатан плик отговори по казуса от гражданско-правните науки, а 462 – по казуса от наказателно-правните науки.

За първи път кандидатите за младши съдии попълваха тест с дванадесет въпроса по право на Европейския съюз и в областта на правата на човека. Този тест, както и тестът предвиден за устните изпити по Кодекса за етично поведение на българските магистрати, бяха въведени с изменението и допълнението на ЗСВ през 2016 г.

През 2017 г. конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи се провеждат по реда и при условията на Наредба № 1 за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт (приета с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по протокол № 05/09.02.2017 г., обнародвана в Държавен вестник, бр. 17/21.02.2017 г.).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество