X
 
 

68 % от българите "за" шамаросването на деца

Колкото по-образовани са възрастните, толкова по-малко те са склонни да определят като приемливо прилагането на минимално насилие
68% от българите одобряват използването на „минимално насилие” върху децата (шамари, издърпване на ухо, пляскане). Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) за идеите, заложени в проекта на Закона за детето.

Интересното е, че не регистрираме възрастова специфика в отговорите, т.е., че привърженици на подобни възпитателни мерки се срещат във всяко поколение българи. Налице е обаче тенденция, която се отнася до образоваността на населението – колкото по-образовани са възрастните, толкова по-малко те са склонни да определят като приемливо прилагането на минимално насилие върху децата. И въпреки това, дори и сред висшистите, делът на одобряващите подобни възпитателни мерки е двойно по-висок от този на неодобряващите – коментират от НЦИОМ.

"Дойче веле": Затъпяващите деца на България

България „заслужи” поредния позорен приз - първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. Кой тогава...

Може да се предполага, че отговорите на подобен въпрос в някаква степен са косвен индикатор за прилагането на минимално насилие. В семейства, които живеят без брак, децата са възпитавани по-често чрез методите на „минималното насилие”.

70% от интервюираните българи са на мнение, че когато става дума за насилие над деца, не бива да се пренебрегват дори подадените анонимни сигнали.

Следва да се уточни, че по този въпрос не регистрираме значими отлики между преценките на родителите и на онези респонденти, които нямат деца. Това показва доколко важно е според общественото мнение да се откликва бързо на всеки сигнал за посегателство над дете, дори да съществува риск той да се окаже фалшив – коментират от НЦИОМ.

Изследването е проведено в периода 3 – 15 февруари 2012 г.

Фондът за лечение на деца помогна на 387 малчугани

На първото си заседание за тази година Фонд за лечение на деца одобри 43 молби. От фонда поясняват, че девет от децата ще се лекуват в ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители