77 декара свлачище пълзят към квартал "Ораново"

23119
77 декара свлачище пълзят към квартал "Ораново"
Снимка: БГНЕС

Поради засиления обществен и медиен интерес Окръжна прокуратура Благоевград публикува пълния текст на заключението на вещите лица по назначената по делото за Мина "Ораново" разширена комплексна техническа експертиза, съобщиха от прокуратурата.

Експертизата бе назначена след злополуката в рудник "Ораново" на 16 юли т. г., при която бяха затрупани и загинаха четирима миньори след кален пробив в подетажната 64 галерия. Заключението на вещите лица може да се прочете на официалния сайт на прокуратурата, съобщава БТА.

Прокуратурата: Няма нарушения и пропуски при трагедията в "Ораново"

Няма установени груби нарушения и пропуски в дейността на рудник „Ораново", които да са пряка причина за разигралата се трагедия...

Ръководената от зам. областния управител Костадин Дурчов група ще набележи мерки за защита на населението и предотвратяване на аварии и щети заради активизирането на свлачището над квартал "Ораново" в Симитли, предаде БГНЕС.

В началото на седмицата комисия, назначена със заповед на областния управител Муса Палев, извърши оглед и проверка на състоянието на свлачище "Ораново", намиращо се в непосредствена близост до регулацията на едноименния квартал на град Симитли. Работата на комисията приключи в петък.

В определения срок е подготвен протокол с констатации и препоръки, който ще бъде изпратен до съответните държавни институции за предприемане на необходимите действия.

Свлачището се наблюдава от две години посредством контролно-измервателна система, която отчита пространствените деформации. Установена е интензивна активност на свличанията над квартал "Ораново". Предстои заснемане на основния свлачищен циркус, който е в близост до регулацията на кв. "Ораново". В долната си част свлачищният циркус има тип на кален поток. Няма точно геодезично измерване на големината на свлачището. Първата задача сега е да се заснеме свлачището към момента, уточняват експертите.

Проблемът със свлачището има предистория. От 1970 г. то е било на територия от 5 дка, през 2010 г. нараства на 56 дка, а към момента е 77 дка. Опасността е свързана с това, че дерето е заприщено и на места се образуват езера. При по-обилен валеж има опасност от заливане на къщите. През 1992 год. откосите са били 0. 5 м до 1 м; сега са над 5 м, а има откоси, които на места са до 20 метра.

Управата на рудник "Ораново" саботира укрепване на свлачище

Ръководството на рудник „Ораново" настоява за спешно прекратяване на работата по проучване за укрепване на свлачището в едноимен...

Като временно решение на проблема от община Симитли са поставени частично тръби за отводняване на образувалите се завирявания в свлачището и е почистено дерето, което е в непосредствена близост до свлачището.

Зам. областният управител Костадин Дурчов информира, че ще бъдат предприети превантивни мерки в краткосрочен план. Ще бъдат поставени указателни и предупредителни табели с цел информиране на населението за наличие на свлачище. Областна администрация – Благоевград и община Симитли ще потърсят съдействие от страна на МИЕ за ангажиране на концесионера на мина "Пирин-Ораново" за изготвяне на проект за управление на теренната повърхност, включена в концесионната територия.

Община Симитли трябва да предвиди и изпълни мероприятия за отводняването на констатираните негативни форми в свлачището, както и коригиране на дерето чрез насочване оттока в покрит канал в базиса на свлачището. Кметът на общината ще внесе искане за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Препоръките за мерки в дългосрочен план са за детайлна картировка на свлачищния район, включваща, геодезическо заснемане на целия район, обхванат от свлачищни процеси, водоизточниците, разломите, установяване на степента на активност за различните участъци и др.

Необходимо е да се събере и информация за местоположение, дълбочина на минните галерии и съоръжения на мина "Пирин-Ораново", за да се направи оценка за тяхното въздействие върху свлачищните процеси.

Удължиха с месец заключението за инцидента в „Ораново”

Срокът за представяне на експертно заключение за причините, довели до инцидента в мина „Ораново", при който през месец юли тази г...

След приключване на първия етап и анализ на получените резултати ще бъде възложено инженерно-геоложко проучване на свлачището за набелязване на дейности за трайно решаване на проблемите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com