9 блока военни и знаменният взвод маршируват на парада днес

11365
9 блока военни и знаменният взвод маршируват на парада днес
Снимка: Агенция КРОСС

Около 720 военнослужещи, разпределени в 9 блока плюс оркестъра и знаменният взвод ще маршируват днес на парада по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Предвидено е в парада да участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна. Очаква се за първи път на парада да дефилира и представителен блок от "Военна полиция". Ще прелетят вертолет Ми-17 с националния флаг, вертолети Бел-206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л-39 и самолети Пилатус.

Военният парад ще започне точно в 10,00 часа на площад "Княз Александър I" в София. В 10,20 часа, докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява Химна на Република България, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Традицията Гергьовден

Всички близки и роднини, събрали се около пълната трапеза с вкусно агнешко, редуването на пролетен дъжд с майско слънце, смях и веселие...

Час преди началото на парада, точно в 9,00 часа пред паметника на Незнайния воин в София ще се проведе празничен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини. За отслужване на Водосвета е поканен Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

А в 12,00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.

Националният военноисторически музей пък обяви Ден на отворени врати от 10,00 до 18,00 часа на Гергьовден за хронологичната и външната експозиция на музея, както и за временните изложби. За първи път сред експонатите от външната експозиция на музея ще може да бъде разгледана фотоизложбата "Празникът на армията", която представя воинските традиции за деня на Българската армия – кога, как се е отбелязвал и променял той през годините. Пана с архивни кадри от военни паради, запечатали тържествени моменти от 1885 г. до наши дни, ще разкажат за празника, носещ не само спомена за българската бойна слава, но и изразяващ надеждата за сигурно бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com