9% ДДС за книги, учебници и фитнес центрове предлага "ВОЛЯ"

2039
9% ДДС за книги, учебници и фитнес центрове предлага "ВОЛЯ"
Снимка: ПП "ВОЛЯ"

Парламентарната група на ВОЛЯ внесе днес законопроект за намаляване на ДДС-то на книги, учебници и учебни помагала в хартиено издание от 20% на 9%. „Предлагаме същата ставка да важи и за спортни зали, фитнес центрове, всички места, свързани с физически упражнения и спорт“, заяви вносителят на предложенията Боряна Георгиева.

Тя се аргументира, с това че във всички държави- членки на ЕС, с изключение на България и Дания, ДДС-то за книги и учебници е намалена наполовина спрямо обичайното. „В много държави в съюза, а и извън него, дори няма такава ставка за тези изделия. Българските книги и учебници са на трето място в ЕС по поскъпване за 2017г. и тази тенденция продължава.

Веселин Марешки: „ВОЛЯ“ трябва да ръководи проекта по изграждане на държавна верига бензиностанции

Политическа партия "ВОЛЯ", в лицето на своя лидер Веселин Марешки, изпрати позиция до медиите във връзка с предложението на Министерств...

Намаляването на данъка ще доведе и до по-ниски цени, което, убедена съм, ще стимулира продажбата на книги и четенето!“, коментира Боряна Георгиева, която е зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и член на Комисията по културата и медиите.

Сред мотивите на законопроекта е и статистиката, че през 1990г. на всеки българин са се падали по 7-10 продадени книги годишно. В момента - по една! „Има толкова много хора, които искат да купуват книги, но не могат да си позволят! От 20 години се говори за намаляване на ДДС за книгите и никой нищо не е направил до момента!“, каза още Боряна Георгиева. Според нея намаляването на ДДС за учебниците ще бъде категорична подкрепа за семействата с ученици. „ВОЛЯ е последователна и социалноангажирана партия, а подкрепата ни за семействата, е сред приоритетите ни. Това е поредната ни инициатива в защита на политиките за деца, които още миналата година сме обединили в „Пътна карта на детското щастие“. Искаме със социални и икономически промени да се подобри животът на най-малките и съответно на техните родители“, допълни Георгиева.

Второто предложение- за намаляване на ДДС за спортните зали, е мярка в подкрепа на тези бизнеси, защото след хотелите и ресторантите, те са най-пострадалите в кризата. „Мярката ще стимулира повече хора да спортуват, да живеят здравословно и да имат силна имунна система! В този смисъл предложението е и част от превенцията за здравето на българите. А то е от национално значение“, посочи още Боряна Георгиева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com