ACTA е подписан под условие

5731
ACTA е подписан под условие
МС решава, че дава мандат на българския посланик в Япония да подпише под условие за последваща ратификация от българския парламент, посочи министър Трайчо Трайков

Споразумението ACTA е подписано под условие.

"МС решава, че дава мандат на българския посланик в Япония да подпише под условие за последващата ратификация от българския парламент. Ако не бъде ратифицирано това споразумение, все едно, че няма подпис", каза пред бТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Оттук нататък това, което следва, е нов законопроект. Пак аз като търговски министър трябва да подготвя проект на ратификация, в който можем да включим нашите резерви. По аналогия с прецеденти по ратифициране на международни споразумения, към които се присъединява България, в процеса на ратификацията могат да бъдат внесени резерви. Така че ако има неща, които в текстовете притесняват обществото, правителството, парламента, сега вече ще бъде моментът те да бъдат прецизирани", подчерта Трайков.

20 000 тръгват на поход срещу ACTA в България

Масов протест срещу приемането на ACTA в България се готви следващия уикенд. Близо 20 000 души вече се обединиха във Фейсбук срещу реше...

За процедурата на споразумението Трайков каза, че тя е такава, че преговорите започват от 2007 г. "Всички държави-членки тогава са дали мандат на комисията да преговаря по това международно споразумение. През 2008 г. България потвърждава своята позиция по време на предишното правителство. През 2010 г., тук може да слуша господин Калфин, ЕП приема резолюция, с която потвърждава съгласието си за тези текстове. Оттогава насам този текст стои на сайта на ЕП или на ЕК, да не объркам. И сега се подписва от всички държави-членки на ЕС. Не са подписали Германия, Словакия, Кипър и Холандия, защото не са приключили вътрешните си процедури. При нас са минали процедурите по подписването на принципния текст, но не са започнали процедурите по ратификацията", обясни Трайков.

В същото време лидерът на СДС Мартин Димитров изтъкна, че за всеки файл, който не е с доказани авторски права, всеки от нас може да носи наказателна отговорност.

Според него АКТА нарушава свободата на словото, позволява да се влиза във всеки дом, да се проверява всеки компютър, каквото се случи с едно семейство за 5 кутии цигари без бандерол.

СДС вече за втори път води битка срещу Закона за електронните съобщения, добави синият лидер.

ЕК развенча 10 мита за АСТА

Европейската комисия опроверга 10 мита за споразумението АСТА, което предвижда наказателни мерки срещу нарушителите на авторските прав...

Той обясни, че текстовете на АКТА са такива, че за всяко едно нещо без автор в интернет, може да носи наказателна отговорност.

Димитров даде пример с това, че ако разкрият, че вие сте публикували снимка, върху която нямате авторски права, споразумението АКТА разрешава да ви бъде спрян сайта.

Категоричен е, че по това споразумение е трябвало да има дебат, да се види колко фирми ще фалират, изгодно ли е за страната ни, а не да се подписва „на тъмно".

Един от европейските органи, който следи сигурността на личните данни са направили извод, че текстовете на АКТА дават възможност за изтичане на такива в пространството, допълни лидерът на СДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com