Адвокатите подкрепиха съдиите по казуса Джок Полфрийман

2548
Адвокатите подкрепиха съдиите по казуса Джок Полфрийман
Снимка: БГНЕС

В своя позиция от днес Софийският адвокатски съвет подкрепя Обръщението от 26-ти септември 2019 г. на 292-ма български съдии и отправения от тях призив към всички граждани и институции у нас да имат осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир.

„Разделението на властите е основен принцип на правовата държава. Без независим и безпристрастен съд не съществуват гаранции за личната ни свобода.

Имените адвокати на практика казаха на ВСС, че Гешев не става за главен прокурор

Тезите на номинирания за главен прокурор Иван Гешев са неетични и непрофесионални, пишат адвокатите доц. д-р Светла Маргаритова-Вучкова...

Критиката към съдебната власт и към постановени съдебни актове по обществено значими случаи е присъща на всяко демократично общество. Когато обществената критика, обаче, премине допустимия тон и независимостта на съда е поставена под заплаха, когато конкретни съдии и съда като цяло са обект на атаки, включително насочени срещу личния живот и неприкосновеността на магистрата и неговите близки, е наложително да бъде съхранено доверието в съда, неговата независимост и в правосъдната система като цяло“, се казва в позицията на софийските адвокати, визирайки основно протеста от 24 септември за оставка на съдия Калин Калпакчиев, който пусна със съмнителни мотиви от затвора шест и половина години предсрочно австралийския убиец Джок Полфрийман и предизвика яростни реакции и на политици, и на обикновени хора.

„Не само адвокатурата, чиято конституционна роля е да подпомага гражданите и юридическите лица при защита на правата им, но цялата правна общност не може да бъде безучастна, когато е поставена под заплаха независимостта на съда и устоите на правовата държава. Поради това Софийският адвокатски съвет счита, че обидите, обругаването и заплахите срещу личността на съдиите, както и опитите за използване на случая за постигане на политически цели и лични интереси, са абсолютно недопустими в една правова и демократична държава, каквато по Конституция е Република България, и не бива по никакъв начин да бъдат толерирани", добавят адвокатите.

Припомняме, че 292-ма съдии от цялата страна и от всички нива в системата излязоха след протеста срещу Калпакчиев с обръщение към българските граждани по повод на ескалиращото напрежение след условното предсрочно освобождаване от затвора на осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман. Освен от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, сред тях има представители на почти всички съдийски колегии в страната.

В него те отправят призив към гражданите за осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир. 

Национален протест на адвокатите - заради калпави закони и заради Данаил Кирилов

Национален протест за правова държава ще се проведе на 16 април в цялата страна, предаде БГНЕС. В Деня на юриста и Конституцията адвок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com