АЕЖ: Глоба за Блъсков, а не орден

5130
АЕЖ: Глоба за Блъсков, а не орден

Министерството на културата трябва да глоби Петьо Блъсков, а не да го предлага за орден, смятат от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

"В регистъра, който Министерството на културата поддържа, относно собствеността и финансирането на медии в България, за 2020 година не могат да бъдат открити както “Труд”, така и издателят Петьо Блъсков. Неподаването на декларация е административно нарушение и Министерството на културата е органът, който би трябвало да го санкционира. Затова вместо да предлага награждаването на Блъсков с орден, министърът на културата Боил Банов би трябвало да си изпълни законовите задължения и да връчи на издателя на “Труд” акт", настояват от организацията.

Йордан Цонев чете доклада от ЕК - не бил такъв заради Пеевски

Нашият колега Пеевски притежава медии и няма никаква тайна. Може би се говори за други връзки с други политици. Учудени сме от тези кон...

Тази седмица по инициатива на министър Банов правителството предложи на президента Румен Радев да награди с орден “Св. св. Кирил и Методий” издателя на вестник “Труд” Петьо Блъсков. 

"Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава сериозно обсъждане", твърдят от АЕЖ.

Орденът се дава за значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката. Въпросното предложение обижда всички онези учители, преподаватели, автори, хора на изкуството, поети, писатели, музиканти, художници, учени, които са естествените носители на подобно високо държавно отличие и които вероятно се питат какво е посланието към обществото, което изпраща Министерството на културата с това предложение, припомняот от асоциацията. "Съществен въпрос е дали държавните отличия не се използват като един от инструментите властта да държи тези собственици в близкото си обкръжение", казват още те.

Според АЕЖ в последните години вестник “Труд” на издателя Блъсков се е утвърдил като "медия, даваща трибуна точно за подобни очернящи кампании срещу активисти, борещи се за съдебна реформа, за защита на околната среда или срещу езика на омразата."

Становище на съд: Медийният шум е навредил на хората, а не течът на данни от НАП

От изтеклите от НАП лични данни на милиони българи не следва, че приходната агенция не е направила нужното да ги опази, а притесненията...

Според АЕЖ “Труд” е медия, в която често могат да бъдат прочетени публикации, които могат да се характеризират като част от хибридна дезинформационна война срещу ценностите на Европейския съюз, либералната демокрация и човешките права. В съобщението до медиите се припомня, че преди година вестникът дори бе осъден за клевета от учителя по история, граждански и политически активист Емил Джасим. Той спечели дело, след като “Труд”, заедно с други проправителствени и жълти медии като ПИК и Блиц го обвиниха, че хулил и обиждал паметта на Васил Левски. Съдът призна тези твърдения за неверни и присъди обезщетение на Джасим.

АЕЖ не е против награждаването на медийни личности с държавни отличия. Смятаме обаче, че подобни награди трябва да се връчват за заслуги към обществото, а не към властта, заявяват от АЕЖ. Оттам призовават президента Радев да отхвърли предложението на правителството за награждаване на Петьо Блъсков.

Пълния текст на призива можете да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество