X
 
 

АЕЖ с тежки обвинения към институции и ПИК заради разкрити лични данни на дете

2981 2
photo of АЕЖ с тежки обвинения към институции и ПИК заради разкрити лични данни на дете
Снимка: БГНЕС
"Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е радикализирал, на първо място е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала.

Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му.

ДАЗД се самосезира заради разкриването на лични данни за ученика, вербуван от ИДИЛ

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира от медийното отразяване на случая на дете, въвлечено в дейности неблагоприятни за...

За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти".

Това гласи позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ-България).

От АЕЖ внасят сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), вътрешния министър Младен Маринов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Искането им е да се разследва изтичането на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС. Настояването е шефовете на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители.

От асоциацията ще настояват за санкция за агенцията, разкрила самоличността на детето. Те призовават за максимални санкции от страна на ДАЗД към медията, нарушила правилата.

Момчето от Пловдив е първият случай у нас на вербуване на етнически българин

Продължава разследването на случая с предотвратения атентат в Пловдив. Според информация на Специализираната прокуратура 16-годишният м...

"Отговорност за действията на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност", пишат от АЕЖ и припомнят, че агенцията е разкрила самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му.

Репортер на агенцията е разпитал съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях, пишат от асоциацията като казват, че самоличността на младежа не би била разкрита без съдействие на институциите.

От журналистическата асоциация питат и чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив.

"Важно е обществото да научи тази информация, за да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България", се казва в позицията им.

Предотвратиха терористичен акт в Пловдив - ученик готвел взрив

МВР, прокуратурата и ДАНС са извършили съвместна операция, с която са арестували 16 годишен ученик в Пловдив. Момчето е българин, а в ...

Резултатът от разгласяване на този случай е, че хората, които са вербували детето, могат да прикрият следите си и да се спасят от преследване. Осветено е най-ниското звено по веригата. Това със сигурност не е ефективна борба с терористична мрежа, пишат от асоциацията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Ама как да обявят Сащ за терористична държава , като например тук вожда на тази пасмина соросоиди е иво инджев/ Америка Срещу България/. лице абсолютен дегенерат и предател заслужаващ Ст*манен *уК от 10 степен. ЛИБЕРАСТ/ИСЛЯМИСТ РАЗЛИКА ПОЧТИ НИКАКВА
  • Македонецъ 1 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
    Новината е представена от actualno *belenski така , че ВИЕ и аз да възприема тези аеж за НЯКАКЪВ ФАКТОР. А , те НЕ СА НИКАКЪВ ФАКТОР ПО КОНСТИТУЦИЯТА НА Р.БЪЛГАРИЯ. / ЗАКОНА НА ЗАКОНИТЕ/ И ТОЧКА. Друг е въпросът , че тези би трябвало да обяват Сащ за държава ИЗВЪРШИЛА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО В Сърбия и Черна гора , в Афганистан , НАЙ ВЕЧЕ В Ирак. В Сирия , къде ли не.