Агроминистерството обяви конкурс за ръководен пост, прекрати го и пак го обяви – без мотиви

2689
Агроминистерството обяви конкурс за ръководен пост, прекрати го и пак го обяви – без мотиви
Снимка: Елена Страхилова

Министерството на земеделието, храните и горите обяви конкурс, прекрати го и пак го обяви в рамките на няколко дни. И всичко това без мотиви.

Става въпрос за набиране на кандидати за управител на „Система за агропазарна информация“ (САПИ) ЕООД. Основните дейности, извършвани от него, са събиране, обработка и разпространение на ценова агропазарна информация, изготвяне на маркетингови анализи и справки за усреднени цени. Централният офис на дружеството е в София, но има и регионални офиси в Благоевград, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Хасково и Монтана. По щатно разписание в него работят 28 души. През последните три години то реализира положителен финансов резултат, се сочи в предварителната информация за конкурса.

Държавната фирма наблюдава седмичните цени на 900 продукта. Събира информация за изкупни цени, цени на едро и дребно. Всеки от офисите поддържа списъци на земеделските производители с адрес и телефон, действащите преработвателни предприятия, складиране на едро, борси, тържища и магазини на дребно.

До избор на нов управител се стигна след като Мирослава Наумова, която заемаше поста от април 2015-та до юни 2021-ва година, поиска сама да бъде освободена с мотив - здравословни причини. В свое разследване Агри.БГ установи, че тя е представила фалшива диплома от УНСС.

Справка в Търговския регистър сочи, че за миналата година държавното дружество, което е под шапката на МЗХГ, е на печалба от 51 хиляди лева, със 108 000 лева по-ниска от предходната.

Да проследим въпросния конкурс

Първата публична покана към потенциалните кандидат-управители е отправена на 18-ти октомври. В обявлението пише, че кандидатите трябва да са магистри по право или икономика, а подборът ще е първо по документи. После трябва да представят писмена концепция за развитие на предприятието и интервю за проверка на компетентностите, знанията и уменията на кандидата.

На 1-ви ноември конкурсът е прекратен. Не е упоменато правното основание. Просто е написано следното: „КОНКУРСЪТ ЗА ИЗБОР НА УПРАВИТЕЛ НА „СИСТЕМА ЗА АГРОПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ“ ЕООД, ГР. СОФИЯ Е ПРЕКРАТЕН.“

Четири дни по-късно отново е публикувана публична показа на за набиране на управител. Ветрилото за кандидатите е леко разширен. Освен по право и икономика, в конкурса могат да участват завършилите магистратура по администрация и управление. Срокът за кандидатстване е 7-дневен.

Във връзка с тези неясноти в петък Actualno.com изпрати въпроси до пресцентъра на МЗХГ, но от там все още не са отговорили.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com