АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

3621
АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса
Снимка: БГНЕС

Антикорупционния фонд (АКФ) изпрати писмо до Никола Минчев - председател на временната комисия в парламента за проверка на дейността на Мартин Божанов - Нотариуса. В него се призовава за изслушване в комисията да бъде извикано цялото ръководство на МВР - министър, заместник-министри и главен секретар.

"С оглед натрупаните важни въпроси от обществено значение, свързани с предмета на оглавяваната от Вас комисия, считаме за необходимо и предлагаме още за следващото ѝ заседание да поканите за изслушване цялото ръководство на МВР - по-точно министър, заместник-министри и главен секретар", пишат от АКФ.

По думите им причината са огромните съмнения в МВР и неговите независимост и обективност, които стават обществено достояние около казуса с групата около разстреляния Божанов. Още: ГЕРБ и ДПС бламираха бурно заседанието на комисията за "Нотариуса" в парламента (СНИМКИ)

"От интервюта, документи и журналистически разследвания вече има сериозен брой въпроси, на които ръководството на министерството дължи отговор", категорични са от Фонда и допълват:

Сред въпросите, чакащи отговор, са следните:

• Укрива ли МВР информация от обществото и прокуратурата дали Мартин Божанов е бил сътрудник на някоя служба в министерството? Преди две седмици административният ръководител на Софийската градска прокуратура съобщи, че и те нямат отговор на своето питане за това. 

• Какво се случва с проверките на отдел "Вътрешна сигурност" по сигналите за охрана и съдействие на Мартин Божанов и охрана на "SS клуб"? Преди месец МВР съобщи за временно отстранени двама служители и повече информация не е публикувана.

• Проверява ли се дали в отдел "Вътрешна сигурност" са прикривани предишни сигнали за служители на МВР, охранявали Нотариуса и други бизнесмени? Още: Минчев: Ще изслушаме Сарафов, Гешев и Цацаров за Нотариуса (ВИДЕО)

• Назначени ли са проверки по данните в медиите за връзки на Божанов с бивши и настоящи директори на ГДБОП, в това число информацията за засечени трафични данни, доказващи разговор между Нотариуса и Калин Стоянов, тогава директор на ГДБОП, през 2021 г.?

• Ще даде ли МВР сериозно обяснение как съпругата на Нотариуса - Гергана Божанова е назначена с външен конкурс като разследващ полицай в ГДБОП, какви проверки са извършвани ПРЕДИ назначаването ѝ и с какви резултати са приключили? Единствената съобщена до момента информация от настоящия директор на ГДБОП Явор Серафимов е, че след като впоследствие, след назначаването ѝ се констатирало разминаване между предоставените от нея самата данни за имотното ѝ състояние и реалното положение, било направено необходимото да бъде освободена.

"С оглед високия обществен интерес се надяваме такова изслушване да се случи възможно най-скоро, стига да има политическа воля за достигане до истината", завършват писмото си от Антикорупционния фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com