"Активни потребители" откриха мръсни плажове, РЗИ - не: Кой казва истината?

6759
"Активни потребители" откриха мръсни плажове, РЗИ - не: Кой казва истината?
Снимка: iStock

Мръсни ли са плажовете по Южното Черноморие? 41 пъти над нормата ли е замърсяването на плажа в Царево и кой казва истината - РЗИ-Бургас, която не е открила нередности, или асоциация "Активни потребители", която открива фекални води, вливащи се в морето?

Голямо замърсяване на 7 плажа

Изследване на „Активни потребители“ и учени от Софийския университет установи сериозно замърсяване на 7 от 11 изследвани плажа по Южното Черноморие, като на един от тях то е 41 пъти над нормата. Основен индикатор за замърсяване на водите за къпане е количеството на бактерията ешерихия коли.

Още: Екоминистърът: Черно море е чисто, освен замърсяването, което сами си правим

Д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“ обясни в ефира на Нова ТВ, че в 7 от плажовете индикаторът надвишава допустимите норми. „Ешерихия коли е много универсален индикатор, който важи и за питейни води, и за храни. Когато има ешерихия коли в съответния продукт, той е привнесен от някакви отпадъци. Това е проблем на хигиената“, каза той.

На въпрос може ли да не е от фекални води, Иванов обясни, че е трудно замърсяването да е от друг източник. „Самите хора излъчват ешерихия коли и могат да замърсят околната среда, защото това е бактерия, която живее в нас. Но по този начин замърсяването няма как да е толкова голямо“, обясни той.

Попитан дали изследването може да не е достоверно, Сергей Иванов обяви, че това не е манипулация. На 100 ml вода се изследва колко бактерии има. Нормата е до 500 клетки, а до 250 е за резултат „отличен“. Само един плаж попада в тази графа – Харманите в Созопол. Има още 3 плажа в категория „задоволителен“.

Още: Кои са най-спокойните плажове в България?

Къде има най-видим проблем?

Царево и Приморско са най-проблемните плажове. В Царево замърсяването е над 41 пъти над нормата.

Снимка: Приморско, източник iStock

„Открихме замърсена малка река в Царево, не успяхме да я проследим навътре. Не сме сигурни дали това не е отходна тръба. Открихме и една тръба до плажа, където има разрушен комплекс. Там има канализация, която може би е изграждана. На този плаж всичко това може да се види, да се помирише. Няма никакъв спор – замърсяването се вижда дори без анализи“, заяви Иванов.

Не навсякъде е било установено откъде идва замърсяването. „За Приморско-Юг има силно замърсена река зад плажа, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства на хора, че нощем вливат. Визуално тази река е наистина замърсена“, обясни той.

Още: Бутилираща компания се извини за замърсяването в Девинска, зарибява отново реката

РЗИ казва друго

Резултатите на „Активни потребители“ са коренно различни от тези на РЗИ, които също са правели проверки. Методологията обаче е същата, смята Иванов. „Всички резултати са различни“, каза д-р Сергей Иванов.

Веселин Налбантов от хотелиерския бранш отвърна в ефира на Нова ТВ: „Възмутен съм от неубедителното представяне на тази информация от доктора. Има държавна институция – РЗИ, която ежедневно прави проверки. 2-3 месеца не сме отчели такова замърсяване. Една организация сега решава да убие туризма. Ние работим със стотици хиляди работници, на които вадим хляба.

Категорично нямаме оплаквания от туристи. Аз от 40 години консумирам сурова храна от морето и съм здрав. Апелирам към прокуратурата да се самосезира. Не може каквато и да е организация да представя такива данни. Ако тези данни са верни – да, ще вземем мерки. Но няма такова нещо“, твърди той.

„Апелирам всички мои колеги да започнем да завеждаме дела“, добави Налбантов.

Още: Българското море: Скъпотия и печалбарство. А можем повече

Иванов каза, че всеки сам преценява дали да завежда жалби. "Бих посъветвал прокуратурата да започне от РЗИ-Бургас. Мисля, че не за първи път се натъкваме на държавни контролни органи, които не си вършат работата. Като човек, занимаващ се цял живот с анализи, видях, че не може в едни и същи дати да се събират и обработват толкова много проби. Всичко отнема техническо време“, каза той, посочвайки датите в анализите на РЗИ за съответните плажове.

От РЗИ-Бургас са казали пред Нова ТВ, че няма да участват в публичен диалог, а ще излязат днес с писмено становище, включително Министерството на здравеопазването.

Снимка: iStock

Здравният министър: Плажовете се замърсяват

Междувременно министърът на околната среда и водите Юлиян Попов каза пред БНТ, че морето и плажовете наистина се замърсяват.

"Замърсяването на Черно море и черноморската зона по-скоро расте", каза той. Обаче определи случващото се за здравен, а не за екологичен проблем. Министърът предупреди, че изследваните от „Активни потребители“ плажове по принцип са с висок риск от замърсяване.

"За да имаме ясна картина, трябва да имаме едно дългосрочно проучване на здравното и бактериалното състояние, което не е въпрос на МОСВ", подчерта Попов. И каза, че ще има още официални данни за замърсяването от изследвания, направени от държавата.

Още: Топ 10 на най-красивите плажове в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com