Ал Джазира: Нови опити за асимилация на мюсюлманите в България

13946
Ал Джазира: Нови опити за асимилация на мюсюлманите в България

Репресивните мерки срещу мюсюлманите не са идеология на отделни партии, а идеология на България през последните 130 години. Това е заявил главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи в интервю за телевизия Ал Джазира - Балкани.

"В момента в България живеят над 1 млн. мюсюлмани. Всички признават главния мюфтия. Мюфтийството е орган, който представлява религиозния живот на мюсюлманите от създаването на Третата българска държава”, заявил Мустафа Алиш. По думите му Възраждането е черна страница в историята на мюсюлманите в България, които се опитват да възвърнат своята идентичност.

Македония: Бум на нелегалните джамии, спонсорирани отвън

Нелегалното строителство на джамии в Македония набира скорост – някои обекти се изграждат буквално за една нощ без разрешение за ...

„Допреди няколко години се вярваше, че този процес никога няма да се възобнови, но за съжаление се налице са нови националистически действия, които водят до асимилация на мюсюлманите. Това напомня за тази черна страница и този процес. Реалното съживяване на процеса не е идеология на отделни партии, а на самата държава вече 130 години”, заявил мюфтията.

На въпрос дали в България съществуват екстремни течения на мюсюлманите Мустафа Алиш заявява: „Радикални елементи има навсякъде, но в България няма организации на тази основа. Мюфтийството сериозно наблюдава ситуацията с цел възпрепятстване на радикални явления. Същевременно и властите наблюдават ситуацията в мюсюлманската общност в България”, заявил Алиш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество